Drie verhalen en een beschouwing

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Dertig jaar voor niets gelezen! Duizenden uren van mijn kindertijd, mijn jeugd en kostbare jaren als volwassen man lezend doorgebracht en daar niets van overgehouden dan een grote leegte. En niet dat deze ziekte minder wordt, integendeel, het wordt alleen maar erger. Als ik tegenwoordig een boek lees vergeet ik het begin al voordat ik bij het slot gekomen ben."

Van Patrick Süskind (1949) is Het parfum wellicht het meest gekende werk. In Drie verhalen en een beschouwing zijn nochtans enkele verhalen samengebracht die er ook best mogen wezen. Het gaat om De erfenis van maître Mussard (1975), Het dictaat van de diepgang (1979), Een strijd (1981) en Amnesie in litteris (1985). Naar goede gewoonte analyseert de auteur de complexiteit van de menselijke geest die soms voor heel vreemde toestanden kan zorgen.

In het eerste verhaal De erfenis van maître Mussard beschrijft het hoofdpersonage hoe steenoesters van de aardbol één grote steen gaan maken.
In het tweede verhaal Het dictaat van de diepgang schrijft de auteur kunstcritici de vernieling in.
In het derde verhaal Een strijd laat de auteur twee geweldige schaakspelers een ongelooflijk spannende wedstrijd spelen waarin de winnaar de verliezer is.
De korte beschouwing na de drie verhalen Amnesie in litteris heeft mij het meest aangegrepen. En persoonlijk hoop ik dat het hoofdpersonage geen gelijk heeft wanneer hij beweert dat we lezen om te vergeten.

Dit zijn stuk voor stuk schitterende, filosofisch getinte verhalen geserveerd op een bedje van kruidige humor.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: