Parijs is een feest

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Het was een aangenaam café, warm en schoon en vriendelijk, en ik hing mijn oude regenjas aan de kapstok om te drogen, ik legde mijn afgedragen en versleten vilten hoed op het rek boven de bank en ik bestelde een café au lait. De ober bracht die en ik haalde een notitieboekje en een potlood tevoorschijn uit de zak van de jas en ik begon te schrijven. Ik schreef over vroeger in Michigan en aangezien het een woeste, koude en winderige dag was, was het in het verhaal ook zo’n dag."

Ernest Hemingway verhuisde in 1921 met zijn vrouw Hadley naar Parijs. De lichtstad, waar hij kennismaakte met grote persoonlijkheden als Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald en Ezra Pound, die grote invloed zouden hebben op zijn schrijverschap. In Parijs is een feest brengt Hemingway de uitbundige stemming van de stad na de Eerste Wereldoorlog op briljante wijze tot leven. In 1964, Drie jaar na zijn dood, verscheen dit boek voor het eerst, onder de titel A Moveable Feast. Deze nieuwe vertaling bevat niet eerder gepubliceerd materiaal, waaronder een hoofdstuk over het einde van Hemingways eerste huwelijk. In de decennia die volgden groeide Hemingway uit tot literaire superstar. Hij schreef meesterwerken als For whom the bell tolls, A farewel to arms, The old man and the sea en ijzersterke verhalen als die in The Snows of Kilimanjaro and other stories. Hij leefde een celebrity-leven temidden van de rich and famous, vol vrouwen (vier huwelijken), drank, meesterwerken, bestsellers, boekverfilmingen, jachtpartijen, een burger- en een wereldoorlog, zeevis- en grootwildsafari’s, auto- en vliegtuigongelukken, en een Pullitzer- en een Nobelprijs in 1954.

Hij was een levende legende, op het hoogtepunt van zijn roem, maar diep ongelukkig. Hij werd gesloopt door alcoholisme, depressies en elektroshocks die niet hielpen maar wel zijn hoofd verwarden. Hemingway was de weg kwijt. Almaar meer drank bood steeds minder troost en in 1961 stapte hij uit het leven. Ernest Hemingway (1899-1961) vertelt in deze gebundelde herinneringen over de jaren die hij tussen 1921 en 1926 in Parijs doorbracht. Zo lezen wij over zijn ontmoetingen met beroemde tijdgenoten als Gertrude Stein, Ford Madox Ford, Wyndham Lewis, Ezra Pound en F. Scott Fitzgerald, maar ook over zijn schrijfwerk in cafés, vissers aan de Seine, een winterverblijf in Oostenrijk, de paardenraces en andere bezigheden uit de tijd dat hij 'arm maar gelukkig' met zijn vrouw Hadley was.

In 1926 brak hij door met The sun also rises, een sleutelroman over drie buitenlanders die vanuit Parijs afreizen naar de stierengevechten van Pamplona. Een affaire met Vogue-journaliste Pauline Pfeffer (Ms. Hemingway 2) betekende het einde van Hemingway’s huwelijk en in 1927 waren zijn Parijse jaren voorbij. Zijn laatste jaren bleef hij maar voorttobben met dit boek over Parijs dat onvoltooid bleef, hoewel hij al meer dan genoeg pagina´s had. In 2009 werd een uitgebreide versie gepubliceerd, met lichtelijk uitgebreide en omgewerkte versies van de al bestaande hoofdstukken en bovendien een tiental nieuwe hoofdstukjes die het werk verrijken en soms ook iets toevoegen. Hemingway's briljante stijl, bondig maar suggestief, makkelijk te imiteren maar moeilijk te evenaren, wordt door deze vertaling redelijk goed getroffen.
Het boek begint met een voorwoord van Hemingway's zoon , een informatieve inleiding van zijn kleinzoon, en het eindigt met een nawoord van Gustaaf Peek. Parijs is een feest is een goed boek, doortrokken van nostalgie en melancholie: een boek over leven in nobele armoede en over schrijven. Hoe de schrijver met de zakken vol mandarijnen en gepofte kastanjes naar zijn koude kamer gaat, de kachel opstookt en aan de slag gaat. Schrijven tot de eerste oprechte zin er staat, alle voorafgaande onzin weggooien, en voort met het verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Parijs