Grote vrouwen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Hoe slimmer het idee, hoe erger de consequenties. Laat de feministes zich verontschuldigen voor de dood van de liefde, verloren kinderen en het aantasten van de positie van de man. Maar wat moest een meisje anders? Iemand moet de wereld hervormen. Je kunt niet zien wat je ziet en niets doen. "

Sinds 1969 schrijft Fay Weldon (1935) romans zoals The fat woman's joke waarin vrouwen met hun sterke en zwakke kanten getoond worden. Ze maakte er sinds de late jaren tachtig uit vorige eeuw geen geheim van dat het feminisme haar niet langer kan bekoren. Een van de voornaamste redenen hiervan is het feit dat vrouwen mekaar zelf voortdurend onderdrukken omdat ze volgens haar net zo machtsgeil zijn als mannen.

In Grote Vrouwen zet ze al de feiten die het feminisme zo onaantrekkelijk voor haar maken keurig op een rijtje. En je moet toegeven dat mensen die de interne keuken totaal niet kennen hier met afschuw kennis zullen van nemen. Ze kan het ook niet nalaten lesbianisme surrogaatseks te noemen en homo's die het feminisme steunden aan aids te laten tenonder gaan. Anderzijds is ze ook zo fair om de noodzaak van het feminisme toen en nu onder ogen te zien, alleen had het volgens haar allemaal anders gekunnen. Toch kan ook zij niet direct een alternatief aanreiken.

In Grote vrouwen treffen we vier vrouwen in Londen die, gegrepen door de koorts van de tweede feministische golf op het eind van de jaren zestig, een feministische uitgeverij willen opzetten. Door onderlinge vetes en de machtswellust van één van de vrouwen gaat dit project dat met veel ijver tot een bloeiende zaak was uitgegroeid, tenonder. De vrouwen zoeken een veilig onderkomen bij vijand nummer één: De Man. De hele zaak wordt uitgekocht door een krantenmagnaat. De persoon achter de hele verkoop is een dame van de nieuwe generatie die nog een eitje te pellen heeft met de feministes.

Fay Weldon heeft met deze wrange satire andermaal bewezen dat ze met taal en stijl kan goochelen en humor voor diverse smaken kan hanteren. Om Grote Vrouwen kan je boos worden, schaterlachen of er ernstig over nadenken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: