Klaaglied

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3449 boeken)

Citaat: "Hij straalde een soort gevaarlijke hitte uit, de hitte van een innerlijk rottingsproces dat doorsmeulde als het hart van een door de bliksem getroffen boom, onderdrukte pijn die op een dag zou kunnen oplaaien en hem verteren. "

Heart Songs And Other Stories, dat in 1988 verscheen, was het fictiedebuut van Annie Proulx. Deze bundel Klaaglied, in Nederlandse vertaling, is de sleutel tot haar verdere werk. In deze verhalen worden we geconfronteerd met de verhalen uit de eens zo populaire westerns. Natuurlijk gaat de auteur de helden een krans weven van het haar zo eigen zijnde sarcasme en vlijmscherpe humor. Je kan de verhalen zelfs geen persiflages noemen. Gelukkig voor de makers van Bonanza heeft mevrouw Proulx nooit hun scenario's mogen schrijven, want dan zou Amerika op zijn kop gestaan hebben.

De plattelandsmensen uit deze verhalen zijn geen helden, maar wel gewone mensen, waarvan een aantal, om het zacht uit te drukken, zich nogal vreemd gedraagt. En als je een niets vermoedende blik in het verleden van hun voorouders, de pioniers, werpt schrik je je toch ook wel een hoedje. Maar niets menselijks is ons vreemd, dus moeten de emoties en frustraties van tegenwoordig toen ook natuurlijk geleefd hebben, alleen zijn ze door de geschied- en andere schrijvers keurig verzwegen.

De verhalen uit Klaaglied zijn ontzettend goed geschreven en zoals altijd weet Annie Proulx haar personages, hoe vreemd ze ook zijn, bijna visueel neer te zetten. Zoals gewoonlijk zijn de mannelijke personages schattige of venijnige mensjes die met zichzelf niet al te goed raad weten, met het vrouwelijke in eenderwie al helemaal niet en dan ook de ene blunder na de ander begaan.
Waanzinnig goed boek!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: