Alleen maar nette mensen

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Een op en top ‘Nederlands’ verhaal: Amsterdam en zijn smeltkroes aan culturen passeert hier voor het oog van de lezer(es). Een stadsgids zowaar. Tegengestelde leefwerelden worden uitgebreid en minutieus blootgelegd. En wie niet vies is van een brok gore seks wordt ruimschoots op zijn of haar wenken bediend.

Het lijkt allemaal te horen bij het leven van de rijkeluiszoon David die zich afzet tegen het door zijn omgeving opgedrongen en geplaveide wereldje waarin alles op wieltjes loopt. Met zijn Marokkaans uiterlijk denkt hij makkelijk toegang te krijgen tot de allochtone gemeenschap die zich in een ander stadsdeel ophoudt. Die hoop wordt af en toe serieus de grond ingeboord. Zijn twijfels omtrent zijn liefde voor het hem voorbestemde meisje, zijn twijfels of hij zich een Hollander dan wel een allochtoon voelt, geven aan dit verhaal het karakter van een zedenschets. Een lichtvoetige weliswaar. Een wereld waarin seks en geld de hoofdrollen opeisen, leidt uiteindelijk tot afstomping en ontgoocheling om de niet vervulde dromen.

De stijl is enerverend, catchy; het opgediste jongerentaaltje is vaak koeterwaals. Alleen te begrijpen voor wie zich in dit circus thuis voelt. Vuijsje ging dit jaar met de Gouden Uil aan de haal. Eerlijk gezegd, niet mijn keuze als ik de shortlist bekeek. Maar ik zat dan ook niet in de jury. Een multicultureel boek voor de generatie twintigers.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Om haar nek draagt ze een gouden ketting, waarin in gouden krulletters de naam Sherida hangt. Ze woont in een zwarte wijk en gaat uitsluitend om met zwarte mensen. Het komt voor dat ze Surinaamse ouders heeft, of Antilliaanse, en haar hele leven in Nederland woont, maar volledig buiten de samenleving existeert. Voor de blanke man is het vrijwel onmogelijk om kennis te krijgen aan de Sherida–ketting."

Alleen maar nette mensen is het fictie–debuut van de Nederlander Robert Vuijsje waarin hij een sarcastische en soms haarscherpe analyse van een multi–culturele samenleving maakt.
De auteur confronteert ons met de lotgevallen van David die opgroeit in een joods intellectueel milieu in Amsterdam Oud-Zuid waar alleen maar nette mensen wonen. Hij is verloofd met een aardig en keurig joods meisje en men verwacht van hem dat hij een universitaire opleiding gaat volgen, een goede betaalde job krijgt en een gezinnetje gaat opbouwen. Maar David heeft zwart haar en ziet er uit als een Marokkaan, vinden zowel allochtonen als autochtonen, en dat geeft soms problemen. Bovendien vindt hij de seks met zijn verloofde niet meer zo boeiend en verlangt hij hartstochtelijk naar een passievolle maar ook intellectuele negerin, met enorme borsten en billen. Zijn zoektocht leidt hem van de Amsterdamse Bijlmer tot het Amerikaanse Memphis.

Het boek werd bekroond met De Gouden Uil 2009 en genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Alleen maar nette mensen is zeker een flitsend boek met een brandend actueel gegeven. Persoonlijk kon het boek mij niet helemaal overtuigen. Ik vond het hoofdpersonage niet echt goed uit de verf komen en ook zijn hanige seksescapades werden op de duur wel een beetje te veel van het goede. Leuk om te lezen, maar dat was het dan ook.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Karla op 25 augustus 2009:
Alleen maar nette mensen. Zo omschrijft de 18-jarige David, een Joods-Nederlandse jongeman de buurt in Amsterdam waar hij woont en waar hij opgegroeid is.

"Alleen maar nette mensen” is codetaal in Oud-Zuid. Iedereen weet wat je bedoelt: geen mensen die ze allochtonen noemen en vooral geen Marokkanen.

Nu wil het toeval dat David omwille van zijn donkere uiterlijk vaak voor een Marokkaan aanzien wordt, zowel door ‘nette autochtonen’ als door ‘allochtonen’. Het verhaal gaat echter niet over het klassieke ‘wij autochtonen’ tegenover ‘jullie allochtonen’. Het boek start om te beginnen met een knappe analyse van de vooroordelen tussen de verschillende allochtone groepen. Mensen hebben blijkbaar allemaal de neiging om iedereen die anders is dan zichzelf in een hokje te plaatsen. De hoofdpersoon David voelt zich, onder andere vanwege zijn Marokkaanse uiterlijk, niet thuis in zijn elitaire milieu. Hij valt bovendien op donkere vrouwen. Tijdens zijn zoektocht naar een ‘intellectuele negerin’ komt hij in contact met mannen en vrouwen die in een totaal andere wereld leven. Er is veel kritiek gekomen namens de Surinaamse gemeenschap omdat de Surinaamse vrouw hier wordt afgeschilderd als een niet al te intelligente vrouw met vooral lichamelijke kenmerken die neerkomen op een supersize boezem maat 95F en een dikke achteruitstekende bilpartij, met daarbij een geconstrueerd bewerkelijk kapsel, veel klatergoud en onelegante kleding. De Surinaamse man is onbetrouwbaar (‘liegman’), houdt er meerdere 'buitenvrouwen' op na, waarvan hij pikante foto’s en filmpjes maakt om ze te kunnen tonen aan zijn even protserige vrienden, die allemaal rondrijden in glimmende, opzichtige auto’s. De korte hoofdstukjes zijn vaak heel grappig. De beschrijving van het bezoek van David’s ouders aan de familie van Rowanda, zijn Surinaamse vriendinnetje uit de Bijlmer, is bijvoorbeeld ultrakomisch. Het contrast tussen Amsterdam Oud-Zuid en de Bijlmer (Zuid-Oost), groter kan het niet. Ook de mensen uit Oud-Zuid met hun hypocrisie en elitaire feestjes komen er trouwens bekaaid vanaf. Journalist Robert Vuijsje spaart niemand, inclusief zichzelf, in deze satirische zedenschets over de multiculturele samenleving en de heersende vooroordelen. Robert Vuijsje groeide zelf op in Oud-Zuid, lijkt ook op een Marokkaan en valt voor donkere vrouwen. Of Alleen maar nette mensen De Gouden Uil Literatuurprijs terecht gewonnen heeft, laat ik in het midden. Het boek wijkt in elk geval af van de heersende normen over wat betere literatuur zou moeten zijn. Maar die normen worden natuurlijk opnieuw bepaald door een culturele elite. Persoonlijk vond ik het een heel boeiend boek. Het verhaal geeft een inkijk in de leefwereld van mensen, waar we eigenlijk weinig over weten, in dit geval vooral Surinamers. Het is daarbij confronterend om te merken dat vooroordelen een langs meerdere kanten snijdend zwaard zijn. De ‘nette mensen’ zijn maar net binnen hun eigen leefwereld ‘net’. Buitenstaanders bekijken hen ook met vooroordelen.

‘Ik hou niet van stinkmannen’, zei ze. Volgens Rowanda gingen Hollanders niet onder de douche. Ze noemde het baden. En als ze het deden, wisten ze niet hoe ze zich moesten wassen.

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Het boek speelt zich af in Amsterdam. We volgen David, een joodse Nederlander die er uitziet als een Marokaan. Hij heeft een relatie met Naomi, maar is eigenlijk op zoek naar een intelligente negerin.
David komt uit een nette buurt en moet afrekenen met de vooroordelen die Nederlanders hebben ten aanzien van allochtonen.
Dit levert grappige situaties op, maar ook ontroerende momenten. Robert Vuisje integreert turbotaal in zijn verhaal waardoor het verhaal soms wat warrig overkomt.
Dit is een boek uit het leven gegrepen, maar het kon mijn belevingswereld niet echt raken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Wilma V. (2 boeken)

Vlot en pakkend geschreven. Soms iets te korte zinnen - je kan zien dat hij een journalistieke achtergrond heeft. Er had van mij iets meer gevoel in gemogen, iets meer sfeerbeschrijving. En de reis naar de VS heeft geen enkele toevoeging in mijn optiek. Dat had geschrapt mogen worden, dan was het boek completer geweest. Verder vond ik het fantastisch! 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: