De kunst van het ouder worden

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Morgen, overmorgen, spoedig, spoedig ben ik jij, ben ik loof, ben ik aarde, ben ik wortel, schrijf ik geen woorden meer op papier, ruik ik niet meer aan prachtige muurbloemen, heb ik niet meer de rekening van de tandarts in mijn zak, word ik niet meer door gevaarlijke ambtenaren geplaagd vanwege mijn verblijfsvergunning, laat de wolk drijven in het blauw, de golf stromen in de beek, het blad spruiten aan de struik, ben ik in vergetelheid, in duizendmaal verlangde metamorfose gedompeld."

De Duits-Zwitserse schrijver Hermann Hesse (1877-1962) verwierf vooral bekendheid als essayist en romancier, alhoewel hij ook heel mooie gedichten geschreven heeft.
Zijn legendarische roman bij uitstek is en blijft voor mij toch nog altijd de in 1927 verschenen Der Steppenwolf die het vooral van de experimentele vorm moet hebben. De hoofdpersoon, Harry Haller, probeert zich met behoud van zijn eigen authenticiteit een zinvol bestaan op te bouwen in een beschaving die steeds meer twijfels oproept. De symbolische terechtstelling van Harry in het 'magische Theater' suggereert dat de humor en het spel wellicht de weg vormen tot een juiste leefwijze.

De Nobelprijs die hij in 1946 kreeg toegekend was dan ook een terechte onderscheiding. Want door deze grote antifascist te lauweren huldigde men ook de literatuur en die Duitse literatuur in het bijzonder die door de nazi’s was verbrand juist omdat hij voor alles stond wat zij wilde vernietigen.

In het boekje De kunst van het ouder worden zijn teksten en gedichten van zijn hand verzameld waarin hij de nadruk legt op het ouder worden. Herman Hesse had net als ieder soms wat problemen met de fysieke en psychische aftakeling van het ouder worden, maar toch genoot hij ook van dit nieuw tijdperk in zijn leven. Hij kon nog altijd even verrukt over de dingen des leven schrijven, maar het accent op de passie lag anders. Vandaar ook dat de Duitse originele titel, Mit der Reife wird man immer jünger, iets beter overkomt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: