De gelukkige prins en andere verhalen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "En de jonge koning daalde af van het hoogaltaar en schreed huiswaarts, midden door het volk. Maar niemand waagde hem in zijn aangezicht te zien, want het was als het aangezicht van een engel."

In The happy Prince and Other Tales, hét boekwerk dat hem zijn eerste grote doorbraak gaf, herbergt Oscar Wilde klassieke sprookjes in een mooi literair kleedje. Ook in deze sprookjes vinden Wilde zijn esthetische verlangens, die hij in The Picture of Dorian Gray voor honderd procent liet botvieren, reeds in lichte mate aanwezig. De schoonheid van jongens wordt bijna gepenseeld. Het moralistische in de sprookjes wordt, lichtjes gecamoufleerd met humor en rechtvaardigheidsgevoel, altijd opnieuw een hommage aan de zogenaamde marginaal, de persoon die niet wil of kan thuishoren in een wereld vol beperkingen.
Deze sprookjes geven ook een vrij goed beeld van de geloofscrisis van de katholiek dogmatisch opgevoede Oscar Wilde. Dit in vraag stellen van de aangeleerde normen, weet hij het best te verwoorden in De visser en zijn ziel. Hij verwoordt namelijk het uit je eigen ziel treden om diegene te kunnen liefhebben die je begeert.

In zowel het Engels als in het Nederlands (een schitterende vertaling van Gerrit Komrij) niet te versmaden literatuur.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: