Smeris

Gelezen door: André Oyen (3449 boeken)

Citaat: "Een gevoel moet worden gevolgd. Het maakt niet uit of je idealist of sensualist bent, je gaat op je gevoelens af omdat je denkt dat het wegwijzers zijn naar het beloofde land."

Bruce Robertson, rechercheur bij de Edingburghse politie ziet zijn seks- en drugsvakantie, die hij zichzelf elk jaar rond kerstmis in Amsterdam permitteert, flink bedreigd worden als het oplossen van een moord op een zwarte man om prioriteit vraagt. Hij is een xenofoob in hart en nieren en zodanig ziet hij de prioriteit hiervan absoluut niet in. Maar vermits het hele zaakje hem heel wat zwaar betaalde overuren gaat opbrengen en hij ook aan de promotie van inspecteur moet denken waar hij voor gesolliciteerd heeft, tracht hij een zo ijverig mogelijke indruk te maken.
Als vakbondsafgevaardigde moet hij ook de kersvakantie van zijn collega's veilig stellen. Gehaaid als hij is weet hij de zaken zo te draaien dat hij én de overuren binnenrijft én zijn vakantie ongestoord kan laten doorgaan. Bruce wil Amsterdam absoluut niet missen omdat hij daar eerst en vooral weer voorraad kan opslaan voor zijn cocaïneverslaving.

De auteur schrijft zonder schroom of schaamte. Dat moet kunnen, het is tenslotte literatuur voor volwassenen. Maar soms vind ik hem zéér ver gaan. De orale seks bijvoorbeeld die Bruce van een minderjarig meisje afdwingt deels om zichzelf te bevredigen, deels om zich op haar vader te wreken, beschrijft Irvine Welsh zo huiveringwekkend dat ik op dat moment het boek voorgoed wou dichtklappen. Hoe ingenieus hij ook schrijft, toch kan ik zijn manier waarop hij onrecht illustreert niet altijd appreciëren. Smeris is een heel sterk en beklijvend boek, maar het was wel een inferno om het te uit te lezen (lijden)!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: