Godenslaap

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "Ieder uur had in die tijd voor mij zijn eigen karakter, zijn eigen lichtintensiteit, steeds wisselende diepten van schaduw en coloriet, en geen zomer is ooit genereuzer geweest met contrasten dan de zomer van 1914."

'Beeldschoon. De nieuwe roman van Erwin Mortier gaat over zodanig schrijven dat je de bestaande wereld het nakijken geeft’, lees ik op het stofomslag. Uitgevers zijn altijd gul met dit soort fraaie lofuitingen als het erop aan komt hun product te bewieroken (en ikzelf doorgaans heel wantrouwig). Wat dit boek betreft, hoeven ze geen letter ervan in te slikken.

Mortier trekt zijn beste literaire pak aan en serveert een verhaal dat de tong streelt als een exquise wijn. Ik wist niet wat me overkwam. Alsof ik met lijf en leden terug gekatapulteerd werd naar het begin van vorige eeuw, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
Mortiers inlevingsvermogen om in de huid van een oude vrouw te kruipen die minutieus haar leven en haar verleden reconstrueert, is grandioos. In zijn lijzig, landerig proza met sterk poëtische invloeden schildert hij niet alleen de gedachtekronkels die door het hoofd van de vrouw spoken, maar legt hij bijna filmisch een minder bekend en erg warrelig tijdsbeeld bloot, laat hij zien hoe opgeklopt als een dot eiwit de burgerij toen neerkeek op de proletariër. Niet alleen in haar levenshouding, maar ook in haar (Franse) taalgebruik. Wanneer echter een mensenleven op het spel staat, of de dood een gezicht krijgt opgeplakt (zoals het kind dat door een bominslag wordt geveld), komt het hart een woordje meepraten.

Dit verhaal loert naar de Grote Oorlog vanuit een ongewoon perspectief, er worden gepeperde rekeningen gepresenteerd, de overlevingsdrang wordt tot op het bot gefileerd.
‘Dit is België op z’n allermooist’, schreef De Volkskrant. Dit is België in haar volle (helaas vergane) schoonheid, voeg ik daar aan toe. Zelden steek ik over een boek zo de loftrompet, maar bij dit werk past alleen bazuingeschal uit volle longen. Dit is literatuur uit de Formule 1-klasse.

 | Reacties (9)Delen |
9 reacties:
johan op 20 februari 2010:
Dichterlijk van taal maar het boek hield me niet tot op het einde vast, moeten doorbijten om het uit te krijgen. Het verhaal kon me niet echt geboeid houden. Dit is nu de derde Ako-literatuurprijs die ik lees en wederom niet echt overtuigd.
MarkL op 13 november 2009:
Een prachtig boek dat de naam 'literatuur' waardig is, een esthetische verfrissing tussen veel Vlaamse boeken die het moeten hebben van platvloersheid.
André Oyen op 10 november 2009:
Met recht en rede gelauwerd met De Ako-literatuurprijs. Proficiat!
Steven Lambrechts op 10 november 2009:
Al enkele boeken van Erwin Mortier gelezen. Moet er in het begin altijd inkomen voor het wat vlot. Pas begonnen dus zien wel wat het wordt.
Maria Teunckens op 1 november 2009:
Dit is het levensverhaal van Helena, 100jarige, getekend door de oorlog. Ze stelt zich rancuneus op ten opzichte van haar dode moeder, en is bovendien woedend op haar dode dochter. Alleen haar hulpje Rachida is nog belangrijk in haar leven.
Jo op 29 oktober 2009:
Weergaloos meesterwerk.Eindelijk iemand die naast Claus's Verdriet van Belgie en Louis Paul Boon's Mijn kleine oorlog het juiste indringende portret schets van een persoon die de oorlog ondergaat en de grote gevolgen bekijkt en ternauwernood nauwelijks kan aan ontsnappen.

Dit boek is pure woordkunst, mocht M. Ondaatje zijn Herodotus omruilen voor Godenslaap,ach ja laat ons maar bij de zaak blijven en ons onderdompelen in dit fantastische boek
dorien verboven op 4 augustus 2009:
Een boek om op je tong te leggen en langzaam op te zuigen...
Peter Geiregat op 9 juli 2009:
Godenslaap is een boek waar ik letterlijk mijn slaap voor gelaten heb. Iedere zin is de moeite waard om gelezen te worden. Het is geen flitsend verhaal. Het is een boek waar je de tijd moet voor nemen. Graag neem ik het terug in de hand om te genieten van de schoonheid van de Nederlandse taal. Hoe proza soms ook poëzie is (zonder de mottenballengeur waarmee poëzie te vaak geassocieerd wordt). Een aanrader voor wie houdt van literatuur!
André Oyen op 29 maart 2009:
Ik ben een grote fan van Erwin Mortier. Godenslaap mag nog even rusten tot ik echt de tijd ga vinden om er me helemaal in onder te dompelen. Deze recensie is echter zo mooi dat ik toch al enkele fragmenten gelezen heb van het boek. Fantastisch!

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Hoewel ik normaal niet snel grijp naar boeken met het thema "Eerste Wereldoorlog" heb ik toch dit boek uitgekozen om te lezen... lag het aan de prachtige omslag?!

Het boek heeft mij echt aangegrepen niet enkel om het verhaal maar vooral omwille van de - m.i - prachtige schrijfstijl en woordgebruik van de schrijver. Op sommige momenten zag ik de scene echt voor ogen of voelde ik ze lichamelijk sterk aan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (746 boeken)

Een moeilijk geschreven boek over een oude vrouw die terugkeert naar haar jeugd, haar eerste liefde de éérste wereldoorlog. Het is wel een boek dat je doet nadenken wanneer jezelf zeer oud bent en aan wat zul jezelf denken. Dan denk je vlug aan onze oudere mensen die in rusthuizen of thuis worden verzorgd. Ja, het leven is kort. En de herinneringen lang.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Hilde Bouckaert (1 boeken)

Dit boek is een van mijn favoriete boeken omwille van het thema, maar vooral ook vanwege de prachtige schrijfstijl van Erwin Mortier. Niettegenstaande het levensverhaal van een jonge vrouw ten tijde van de Grote Oorlog verteld wordt, is de stijl van de auteur bijwijlen pure poëzie. Door zijn rijke woordenschat voert hij de lezer mee naar de grenzen van zijn verbeeldingskracht. De beschrijvingen vind ik steeds totaal, daarmee bedoel ik dat de auteur oog heeft voor alle zintuiglijke waarnemingen. Hij beschrijft het gruwelijke van de oorlog zoals het was/is: wreed, bloederig, niets ontziend.
Zijn nauwkeurige beschrijvingen stimuleren de lezer om in zijn eigen leven alle zintuigen op scherp te zetten. Kortom, schitterend!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lore De Schutter (1 boeken)

Citaat: ""Ze was niet alleen mijn moeder, het wezen dat me uit haar vlees en bloed vlocht, een vlezig weefgetouw van generaties. Ze was ook, in een orde buiten die der biologie, de moeder van de identiteit.""

Wonderbaarlijk,voortreffelijk,aanbiddenswaardig...Een hele horde aan mooie woorden zou dit boek nog niet kunnen beschrijven.'Godenslaap' heeft alle kwaliteiten die een literair boek zou moeten hebben. Het prachtige taalgebruik laat je reisen naar het zonnige Frankrijk, laat je ronddwalen in het landhuis van Helena, een jonge vrouw die in oorlogstijden leeft. Wanneer de oude Helena haar einde voelt naderen, blikt zij terug op haar leven ten tijde van de oorlog. Zij, haar moeder en broer brengen hun vakantie in Frankrijk door. Ze vertelt over haar passies, haar geliefde, de toenmalige maatschappij. Ook schotelt ze ons een persoonlijke kijk op België tijdens de oorlog voor. Hoewel het boek een goede dosis spanning bevat, ligt het tempo toch eerder traag. Het boek geeft zijn geheimen geleidelijk aan prijs en brengt rust en genot over de lezer. Kortom, het boek is zowel een literair prachtstuk als een persoonlijk levensverhaal dat een historisch feit omvat. Absoluut een aanrader! 'Beter kan het niet worden gezegd, zoals veel in dit prachtige boek niet beter kan worden gezegd.'-Het Parool

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Astrid Staelens (1 boeken)

Het is een zeer mooi boek. in tegenstelling tot de andere boeken van Erwin Mortier gaat het over een oude vrouw die over haar leven in de oorlog vertelt.Mortier heeft een zeer mooie manier van schrijven, maar soms is het wel ingewikkeld. Het boek is zeker en vast een terechte prijswinnaar, want telkes je in het boek leest vergeet je alles rond om je. Ik persoonlijk lees graag boeken over de oorlog dus voor mij was dit boek zeker een voltreffer. Je verlangt steeds meer en meer om verder te lezen, dit door de spanning die vaak aanwezig is. je wilt weten hoe het verhaal van deze dame afloopt. Het is zelfs moeilijk om te beschrijven hoe mooi dit boek wel is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: