Tekst en uitleg/ Woorden met vleugels

Gelezen door: André Oyen (3142 boeken)

Citaat: "De definitie van een vriend is heel simpel. Als je van iemand die je vriend niet is in de krant leest dat hij dood is, geloof je dat meteen. Van een vriend geloof je het nooit. Zelfs al sta je naast zijn kist. "

Dit werk van Tom Lanoye bevat twee boeken: in Woorden met vleugels vinden we de legendarische toespraken die Tom Lanoye ter gelegenheid van verschillende gelegenheden gesproken heeft en in Tekst en uitleg vinden we spraakmakende colums terug. De Tom Lanoye-freak heeft het meeste wel al eens gelezen of gehoord, maar het is natuurlijk heel prettig om het allemaal eens samen in een band te hebben.

Als je alles na mekaar leest sta je sprakeloos van al het talent, het engagement en de moed waarover Tom Lanoye beschikt. Een grote passie voor het woord gekoppeld aan satire en aan al dan niet zwarte humor lieten hem onvergetelijke uitspraken doen bij het graf van Herman de Coninck, ter gelegenheid van het historische maar helaas ook symbolische samenlevingscontract dat hij op 20 januari 1996 met zijn partner René Los aanging, bij de viering van Hans Warren, bij de verwekking van het Vlaams/Zuid-Afrikaans intercultuurfonds, in zijn beruchte 'Vanostayenstandbeeldonthullingsspeech', enzovoort. Tom Lanoye kan een ijsbeer aan het huilen of lachen krijgen terwijl hij hem de volle 'woorden'-laag geeft. En juist dàt maakte van hem een zéér terecht laureaat van de Arkprijs van het Vrije Woord.

En natuurlijk ook bij deze gelegenheid gaf hij een speech ten beste waarin hij op zijn eigenste satirische wijze van leer trok tegen extreemrechts waar heel Vlaanderen stil van werd. Je zou zelfs gedacht hebben dat je niet in Antwerpen maar in Oslo was, waar men jaarlijks een vredesprijs uitreikt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: