Miami blues

Gelezen door: Peter Desmet (160 boeken)

Citaat: ""I was kidding. I've got a lot of respect for lady lawyers. My ex-wife had one and I've been paying half my salary for alimony and child support for the last ten years"."

Charles Willeford was een duivel-doet-al, die 20 jaar in het leger zat, onder andere in Europa in WO II en daarna ook op de Filipijnen.Hij werkte ook als bokser, leraar Engels en journalist. Geboren in 1919 begon hij reeds in de jaren '50 fictieboeken te schrijven. Voor een aantal van die boeken schreef hij ook het filmscenario. Hij haalde in '72 een universitaire titel en heeft ook een tijdje les gegeven aan de universiteit van Miami.

In 1984 komt hij plots op de proppen met een politieroman Miami Blues waarin inspecteur Hoke Moseley de hoofdrol speelt. Spijtig genoeg heeft Willeford maar vier politieromans kunnen schrijven voor hij in 1988 overleed. Met zijn eersteling Miami Blues zit meteen alles goed: schitterende dialogen, de hoofdpersonages bijzonder goed uitgetekend en vooral levensecht en geloofwaardig.
Het verhaal speelt zich af in Miami en is krankjorum. Stel je voor: een Hara Krishna die overlijdt van de schok omdat een net vrijgelaten boef uit California op de luchthaven van Miami zijn vinger breekt. In die zin doet het onvermijdelijk een beetje denken aan Carl Hiaasen. Vermoedelijk heeft Hiaasen Willefords politieromans gelezen en daar het één en ander van opgestoken voor zijn eigen boeken.

Miami Blues leidde een 2de leven naar aanleiding van de film die gemaakt werd naar het boek met Alec Baldwin en Jennifer Jason Leigh. Hoe dan ook, met maar vier boeken in het genre heeft Willeford wel indruk nagelaten. Vooral Elmore Leonard en James Lee Burke, toch niet twee van de minste schrijvers, lopen erg hoog op met zijn boeken. Leonard zei zelfs ooit: "Niemand schrijft betere misdaadverhalen dan Willeford". U begrijpt het al, een aanrader voor de liefhebbers uit het genre.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: