Vrijdag zal ik je noemen

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Wat dat betreft zijn ze allemaal hetzelfde, allemaal behalve jij, en jij bent lelijk en dik en dom, veel meer kan ik ook niet verlangen, maar eigenlijk kan me dat ook niet schelen, je bent een vrouw, je hebt een kut en je bewondert me, dat is wat mij betreft voldoende, ik zal niet beweren dat ik mijn hele leven op dit moment gewacht heb, want ik heb me altijd voorgesteld dat de vrouw tegen wie ik dit verhaal zou afsteken knap zou zijn, maar ach, meer zit er nu eenmaal niet in, en eigenlijk is het wel grappig ook. "

Almudena Grandes (1960) is voor de Spaanse literatuur wat Pedro Almodovar in zijn beginperiode voor de Spaanse film was, namelijk extravert, arrogant, taboe-arm en sterk maatschappijkritisch. In haar debuut Episoden uit het leven van Lulu, een sterk provocerende roman over een jonge vrouw en haar onconventionele liefdesleven, uit 1990, castreerde ze niet alleen het machismo maar maakte ze ook brandhout van de enge normen van een door religie gedresseerde samenleving.
In Vrijdag zal ik je noemen lijkt ze op het eerste zicht matiger, maar dat is maar schijn.

Benito Marin is een lelijke, gecomplexeerde man die een levensgroot minderwaardigheidscomplex tegenover vrouwen heeft aangekweekt. Zijn grote jeugdliefde had er zelfs geen idee van dat hij verliefd op haar was, want daar was hij te gewoon en te lelijk voor. Wel was hij haar vertrouwenspersoon in moeilijke dagen en daar hield het dan ook bij op. Benito heeft ook een soort Oedipuscomplex overgehouden aan zijn moeder die het huis ontvlucht is toen hij nog een kind was. Toch denkt hij nog heel vaak terug aan zijn mooie mama die voor hem alles wat vrouwelijkheid inhield bezielde.

Vrijdag zal ik je noemen is een zeer mooi literair werk waarin de auteur andermaal tracht de soms vrij bizarre psyche van een Spaanse macho te doorgronden. Alhoewel wijlen Luis Buñuel er bijvoorbeeld een onvergetelijke film van zou hebben kunnen maken, moet dit boek het toch vooral hebben van zijn taal en personageanalyse, emoties en gedachten die vaak enkel door woorden kunnen uitgedrukt worden.
De onverholen erotiek uit haar debuut wordt geraffineerder weergegeven maar zal desalniettemin heel wat mensen kunnen choqueren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: