Eeuwig zonder vrouwen

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Maar zowel de autoriteiten als de publieke opinie werden volledig beheerst door de angst voor ontvolking en wilden niet met dergelijke nuances worden lastiggevallen. Men dacht in termen van percentages, tekorten, globaal evenwicht, en was maar al te bereid om de massale verplaatsing van meisjes van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond als een geoorloofde en zelfs heilzame actie te beschouwen."

De Libanese journalist en schrijver Amin Maalouf woont sinds 1976 in Frankrijk en heeft er een schitterende loopbaan opgebouwd als schrijver van filosofische getinte romans. Na het succes van zijn boek De kruistochten gezien door de Arabieren (1983), stapte hij uit de journalistiek om voltijds te gaan schrijven. In 1993 won hij de Prix Goncourt voor zijn boek Le rocher de Tanios. In zijn essay Moordende identiteiten pleitte hij voor het recht om tot meerdere culturen te behoren. In 2004 kreeg hij voor Origines de Prix Méditerranée.

Alhoewel Amin Maalouf altijd boeken schrijft waarin ethiek en filosofie het voortouw nemen, weet hij toch ook altijd de nodige spanning op te bouwen, die je nagelbijtend doet lezen.
Een Franse wetenschapper koopt in Caïro een flesje scarabeebonen met op de bijsluiter de volgende tekst: "de man die dit poeder inneemt verhoogt zijn potentie en zijn hartstocht zal beloond worden met de geboorte van een zoon". Weer thuis in Parijs belandt het flesje ergens in een la. Daar blijft het liggen tot zijn partner die journaliste is, deze wonderlijke potentiebonen als onderwerp neemt voor een column die ze voor een tijdschrift moet schrijven. Tijdens haar research stuit ze op onthutsende feiten die tot ontvolking van de wereld zouden kunnen leiden.

Deze roman is een schitterend voorbeeld van faction. Amin Maalouf confronteert ons op een overtuigende manier met het feit dat er nog altijd culturen bestaan waarin de mannelijkheid nog steeds primeert. Dat dit drastische gevolgen heeft, wisten we langer dan vandaag. Als je echter de roman Eeuwig zonder vrouwen leest rijzen de haren je ten berge.
Deze roman is zo knap getoetst aan de realiteit dat het evengoed een non-fictiewerk zou kunnen zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: