Het gelukkige jaar 1940

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "Een boek schrijven over je moeder, die er nog altijd onder gebukt gaat? Wat die ’s nachts nog moet meemaken. Het rennen naar de schuilkelders, het gieren van de sirenes, het janken en krijsen. Ik heb vaak gezegd: zoiets doe je niet. Je mag dit niet vastleggen. Je kunt haar niet nog een keer confronteren met al die ellende."

Stel je voor: een piepjong Nederlands meisje trouwt met een meer dan tien jaar oudere Duitse jongen. Niets aan de hand indien het niet 10 mei 1940 was, krek dezelfde morgen dat de troepen van Hitler Nederland binnenvallen. Dat is gegarandeerd om problemen vragen en die krijgen de jonge tortelduifjes dan ook met bakken over zich heen. De hele familie, de buurt, vrienden en vriendinnen laten het pasgehuwde stel vallen als een baksteen. Erger: ze worden het bloed van onder de nagels geperst door allerhande rotstreken en pesterijen. Tot haar Duitse man in zijn eentje naar de heimat terugkeert om daar onder een bommenregen werk te zoeken. Ook dat avontuur loopt faliekant af. Ze slaan zich met haken en ogen door de Grote Oorlog en belanden uiteindelijk in Amsterdam waar ze een nieuw leven beginnen.

Eén van de zonen probeert jaren later het verhaal te reconstrueren. Veel medewerking van zijn stokoude moeder moet hij niet verwachten, maar stukjes bij beetjes spint hij de draden van het verleden aan elkaar.

Onverwachte wendingen, gevoelige passages, keiharde oorlogsomstandigheden in het aan de Duitse grens gelegen Arnhem wisselen elkaar af. Indringende beschrijvingen van een donkere periode, met erg veel flegma en vooral met veel liefde. Het was alsof ik een dreun op mijn kop kreeg en een krop in de keel, af en toe. Dàt soort boeken ligt niet dik gezaaid.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: