Roem en verliefdheid

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Dat de bewonderenswaardigheid van de ‘goddelijke jongeling’ al het vrouwelijke ver overtreft en een verlangen opwekt dat met niets in de wereld te vergelijken is, is voor mij een axioma. Verwijzingen naar het ideaal zijn voor de verrukking voldoende."

Een van de belangrijkste Duitse schrijvers, essayistenen en humanisten van de twintigste eeuw, Thomas Mann (1875-1955) werd op 6 juni 1875 in Lübeck geboren. Hij groeide op in hetzelfde patriciërsmilieu dat hij onder andere in zijn roman Buddenbrooks (1901) schetste.

Na WO I, waar hij eigenlijk mee ingestemd had, begon Thomas Mann een meer geëngageerd, democratisch denken aan de dag te leggen, dat zijn weerslag vond in de roman Der Zauberberg (1924). Van dan af neemt zijn werk een uiterst humanistisch karakter aan. In zijn essays neemt hij het steeds meer op voor de zwakkeren en de geviseerden in de maatschappij. In 1929 kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur toegekend. Nobelprijswinnaar of niet, in 1936 werd hem omwille van zijn steeds heftiger wordende kritiek op het Duitse Naziregime zijn Duits staatsburgerschap ontnomen. Hij emigreerde met zijn gezin naar de USA, waar hij verbleef tot 1952. Hij vestigde zich in Zwitserland waar hij tot zijn dood op 12 augustus 1955 verbleef.

Het dagboekmateriaal dat Thomas Mann naliet was immens. Er stond wel een publikatie-embargo op tot minimum twintig jaar na zijn dood. Voor er van een Nederlandse vertaling sprake kon zijn moest er een grondig geselecteerd worden, het geheel was immers te omslachtig. Voor de prestigieuze uitgaves Privé-Domein van de Arbeiderspers doorsnuffelde Paul Beers de dagboeken uit de jaren 1940 tot 1955, hij maakte grondige en weloverwogen selecties, vertaalde en annoteerde. Thomas Mann vondt in zijn goddelijke jongelingen, tevens zijn ‘muzen’ om zijn meesterwerken te schrijven. Bij elk boek dat hij schreef had hij een jongeling in gedachten. persoonlijk vind ik de auteur van Der Tod in Venedig (1912), Der Zauberberg (1924) of Doktor Faustus (1947) niet direct terug in zijn dagboeken, maar Roem en verliefdhheid is een zéér boeiend werk dat de mens achter de wereldvermaarde schrijver statig onthult.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: