De Kinderen van Gabalawi

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

De Egyptisch schrijver Nagieb Mahfoez (1911) kreeg in 1988 de Nobelprijs literatuur toegekend. Een boek dat van de Nobelprijscommissie een speciale vermelding kreeg was De kinderen van Gabalawi. Vreemd genoeg werd juist dat boek door toedoen van de fundamentalistische moslims verboden.

Het boek speelt op een heel bijzondere manier in op de 'heilige boeken' van zowel moslims, joden als christenen. Je komt er zowel figuren uit de koran als uit de bijbel in tegen. Je zou het enigzins kunnen vergelijken met The last temptation van de Griekse schrijver Nikos Kazantzákis waarin die ook een heel eigenzinnige versie op het nieuw testament gaf.

De stamvader van een wijk aan de rand van de woestijn roept zijn zonen bij zich omdat hij beheer van zijn wijk aan één van hen wil overlaten. Iedereen is er van overtuigd dat Idris deze functie zal toekomen omdat hij de oudste is. Maar de patriarch Gabalawi beslist er helemaal anders over. Zijn keus valt op zijn jongste zoon Adham die ook nog de zoon van een slavin is. Idris komt tegen zijn vader in opstand maar deze laatste blijft voet bij stuk houden en wijst een verbolgen en wraakzuchtige oudste zoon het huis. Deze daad van Gabalawi zal het begin van een lange machtsstrijd worden.Mahfoez is werkelijk een meester als het gaat om oude vertellingen in een nieuw kleedje te steken. Hij weet ook orale literatuur prachtig te vertalen in geschreven literatuur. Al zijn personages hoe talrijk ze ook zijn worden door zijn pen onverwoestbaar.

De kinderen van Gabalawi verscheen reeds in de jaren vijftig als feuilleton in de gezaghebbende en populare Egyptische krant al -Ahraam. Dit verhaal dat duidelijk een aanklacht is tegen alle vormen van machtsmisbruik in godsdienst, politiek en wetenschap heeft heel lang moet sudderen voor de westerse wereld het ontdekt had.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: