Lust

Gelezen door: André Oyen (3445 boeken)

Citaat: "De vrouw weet waar de schoen bij haar man wringt, waarmee hij direct haar hek zal intrappen. Soms houdt hij het nauwelijks tot de avond uit en laat haar naar zijn directeurskamer op de fabriek komen, waar deze roofvogel zich niet langer in toom houdt en driftig zijn eigen huiselijkheid wenst te betrekken. Hij grijpt in het eigen wolkendek van het geslacht, en dit groeit, net als brand. "

Lust is één van de bekendste romans van de Oostenrijkse Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek. Deze auteur van joodse afkomst heeft zich altijd heel sterk afgezet tegen kerk, patriarchaat en het sterk terugkerend fascistisch ideeëngoed.
In haar boeken komen die stokpaardjes dan ook altijd uitgebreid aan bod. Lust is hier een schoolvoorbeeld van.

Jelinek brengt in een uiterst grimmig taalgebruik het seksuele en emotionele misbruik van vrouwen in kaart. Het is een heel beklemmende roman, die de lezer geradbraakt achter laat.
Niettemin heb ik deze roman toch met heel veel interesse gelezen. De auteur weet heel intens de spanning op te bouwen en aan te houden. Lust is dan ook absoluut niet bedoeld om de lezer erotiserend ten onder houden eerder castrerend zou ik denken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: