De gelukvinder

Gelezen door: Fieke Van der Gucht (58 boeken)

Citaat: "Ik voel de bladen van de schaar langs mijn hoofdhuid gaan en ik denk: misschien draagt Bashir zijn haren nu zo lang als hij wil. Dat kan in Europa."

Hamayun is 15 en wil graag filmregisseur worden. Maar zijn toekomst als politiek vluchteling in Nederland is erg onzeker. Terwijl Hamayun en zijn familie bang afwachten of hun asielverzoek opnieuw wordt afgewezen, blikt hij terug op zijn verleden in Afghanistan. Als de Taliban aan de macht komen, verandert Hamayuns kindertijd in een nachtmerrie. De hele familie draagt haar lot over aan de ‘bottendragers’, mensensmokkelaars, en vertrekt op een slopende vlucht naar Europa. Hamayun moet zijn grootmoeder, zijn beste vriend en alles wat hem lief en vertrouwd is voorgoed in Afghanistan achterlaten. In ruil voor een toekomst in een nieuw land dat hem en zijn familie liever kwijt dan rijk is...

De gelukvinder vertelt het waargebeurde verhaal van Anoush Elman (17), die het boek schreef samen met jeugdauteur Edward van de Vendel. Een heikele onderneming: voor je het weet, verzandt zo’n samenwerking in een melodrama. Maar van de Vendel komt er helemaal mee weg. Zonder vals sentiment geeft hij de vluchtelingenproblematiek een gezicht. Het boek kreeg een open einde mee. Geen fictie, helaas: ook in de realiteit is Elmans lot nog steeds onbeslist.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Elke op 11 december 2009:
Heel goed boek hoor!