Giovanni's kamer

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Het was of het leven in die kamer zich onder het zeeoppervlak afspeelde, herinner ik mij. De tijd vloog voorbij, langs ons heen, deerde ons niet; uren en dagen hadden geen betekenis. In het begin betekende ons leven samen iedere dag opnieuw vreugde en verwondering."

De in Harlem geboren James Arthur Baldwin (1924-1987) was de stiefzoon van een priester en combineerde een levenslange interesse in het geloof met politiek en seksueel activisme. Voor blanken was hij te zwart en voor zwarten te homoseksueel. Een van zijn meesterwerken Giovanni’s kamer situeert zich in het naoorlogs Parijs.

David, een jonge Amerikaan, ontdekt dat hij homoseksueel is en probeert zjn ware aard te ontvluchten. Hij trekt naar Parijs, waar hij tijdens de afwezigheid van zijn vriendin Hella verliefd wordt op Giovanni, een Italiaanse barkeeper. Maar wanneer de hartstocht geluwd is, gaat hem de smerige en troosteloze kamer waar hij met Giovanni samenwoont tegenstaan als symbool van zijn 'slechtheid' en hij laat zijn vriend zonder meer vallen als Hella van haar Spaanse reis terugkeert. Giovanni, door wanhoop stuurloos, pleegt een moord en wordt terechtgesteld. Hella ontdekt Davids geaardheid en laat hem in wroeging en zelfverachting alleen achter.

Wat het meest knappe van dit boek is dat bijna alles zich afspeelt in Giovanni's kamer, aanvankelijk het toevluchtsoord waar beiden zichzelf kunnen zijn. Later een kamer waarvan de muren op je af komen. Het verhaal is emotioneel, beklemmend, vol dialogen. Het beschrijft prachtig de wanhopige gevoelens van beide jongens.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: