Een gevaarlijke liefde

Gelezen door: Sofie Dewulf (38 boeken)

Citaat: "Hij stak zijn hand omhoog en raakte zijn hoofd aan, en voelde opnieuw zijn verrassend klamme handpalm. Hij zei zachtjes tegen de tekening: ‘Ik heb je nog nooit eerder gezien. Maar het is heerlijk dat je er bent.’"

Omovo, een jonge kunstenaar, is verliefd op de gehuwde Ifeyiwa. Met zijn tekeningen waarin hij de chaos en beklemming van het ontwrichte Nigeria probeert te vatten, raakt hij ook nergens. Altijd is er iemand die zijn werk afpakt of verwoest. Ben Okri beschrijft de naoorlogse Nigeriaanse samenleving. Hij doet dat kritisch en satirisch, maar ook met veel begrip en genegenheid. Het land en de mensen schetst hij op een eenvoudige, maar warme en betrokken manier zodat je Afrika ziet, hoort, ruikt, voelt en smaakt. Eigenlijk gaat het hier niet om één, maar twee gevaarlijke liefdes. Niet alleen is de relatie tussen Omovo en Ifeyiwa uitzichtloos, ook de liefde voor een land verscheurd door oorlogstrauma’s, schrijnende armoede en schaamteloze corruptie is onmogelijk. En toch ook weer niet…?

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Joris Rossie (1 boeken)

Citaat: "Omovo maakte in stilte de balans op. Hij had zijn moeder verloren. Zijn broers waren de wereld in getrokken en waren bezig zich te gronde te richten. Hij hield van Ifeyiwa, maar die was getrouwd. Van zijn vader was hij vervreemd. Hij had een slechte cijferlijst van zijn eindexamen. Hij had een zinloos baantje op een vijandig kantoor. Hij dacht: Aha. Zo staan de zaken."

De jonge Omovo woont met zijn vader in Lagos, de hoofdstad van Nigeria. In de loop van het verhaal zal hij nog verliezen moeten incasseren. Ifeyiwa verlaat haar oudere man die haar tiranniseert en keert terug naar haar geboortedorp waar een oorlog aan de gang is met het buurdorp. Ze wordt doodgeschoten nog voor ze het huis van haar zieke moeder bereikt. Zijn vader belandt in de gevangenis nadat hij zijn buur betrapt zijn tweede vrouw met een buur en die vermoordt.
Omovo wil ook kunstschilder worden, maar zijn schilderijen verdwijnen op raadselachtige wijze of worden op last van de politie van tentoonstellingen verwijderd. Toch is de schilderkunst uiteindelijk het enige wat hij zal overhouden. En zijn manier om de chaos rond hem te begrijpen en te bedwingen.

Een gevaarlijke liefde is een indringend portret van het moderne Nigeria en tegelijk een meeslepende geschiedenis van een onmogelijke liefde.
Okri houdt er een ingetogen stijl op na. Woede en wanhoop zijn voelbaar, maar ze blijven onderhuids. Hij vermengt verschillende dimensies: realiteit en dromen lopen soms door elkaar maar ook fantasie en hallucinaties krijgen ruim plaats.

Wat Marquez is voor Latijns Amerika, is Okri voor Nigeria/Afrika. Een woordkunstenaar die de ziel van een land of continent kan vatten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: nigeria