De tweede man

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3285 boeken)

Citaat: "Wellicht was hij bang na meer dan achttien jaar de stad terug te zien waar hijn familie tegen het lijf kon lopen, of vroegere kennissen die hem hadden gekend als de minnaar, bediende van die onaangepaste kerel uit het Westen, mijn broer Alexander. "

Robert heeft slechts drie keer in zijn leven zijn broer Alexander gezien. Toch is dat voor hem wel een voldoende reden om een niet aflatende adoratie te koesteren (waarvan hij zelf vindt dat ze een buitenstaander als incestueus moet overkomen) en een sterke broederband met Alexander te hebben. Zijn echte moeder liet hem in de steek om met een andere man in de States te gaan samenleven. Hij groeide op bij zijn vader en diens tweede vrouw. Nu hij stilaan de vijftig nadert is hij alleen. Zijn ouders zijn overleden en zijn vrouw is van hem gescheiden en woont met hun twee dochters met een andere man samen. De enige lichtpunten in zijn leven zijn dan ook zijn job als leraar klassieke talen, de gedichten die hij met volle overgave schrijft en waarvoor hij reeds herhaaldelijk bekroond werd, en natuurlijk zijn broer. Zijn paniek is dan ook totaal wanneer hem het nieuws bereikt dat zijn broer stervende is.

De tweede man is een oersterk werk met stevige structuren en goed geschetste personages. Het is een overvolle roman met een ongelofelijke diversiteit aan thema's, die nergens ontspoort omdat de auteur alle mogelijke valkuilen heel behendig weet te ontwijken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: