Vrouwland

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "En toen hij haar vroeg om met hem te trouwen, zei ze al lachend ja. Hij hield van poëzie. Ze zou binnen een paar dagen terug vertrekken. De droom moest volmaakt zijn, net als in een Bollywoodfilm. De zee was rustig en blauw, er waren muziek, kleurig opwaaiende zomerjurkjes, rivaliteit en puberale verliefdheid. Alles was mogelijk. "

Rachida Lamrabet debuteerde in 2007 met Vrouwland waarvoor ze de debuutprijs 2008 kreeg toegekend. In deze roman tracht ze de diversiteit van de Marokkaanse gemeenschap, die zich uitstrekt van Antwerpen Marokko, te analyseren. Ze doet dat door een hele reeks van personages ten tonele te voeren die elk een eigen identiteit hebben ingekleurd met traditie,emancipatie of inburgering.

Het verhaal start heel grotesk met de wanhoopstocht van Younes over een woelige zee op zoek naar zijn Mara, die na een korte romance, teruggekeerd is naar België. Noch Younes, noch zijn brief met een wanhoopskreet bereiken België. Ondertussen begint de vrijgevochten Mara aan een carrière als politica, die haar zowel adoratie als minachting opleveren. Het is duidelijk dat Rachida zich heeft laten inspireren door grote Arabische auteurs zoals Tahar Ben Jelloun en Assia Djebar. De mooie kerkhofscène is daar bijvoorbeeld een schitterend voorbeeld van. Vrouwland is een geslaagde roman over zoekende mensen die door mekaar te ontwijken, mekaar kwetsen en soms zelfs blijvend beschadigen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Leen Van Nevel op 14 december 2008:
Vrouwland leest vlot hoewel het niet chronologisch geschreven is. Past zeer goed bij de thematiek van andere culturen in onze tijd. Je leeft zo mee met de emoties van de personen.