Guadeloupe

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "Voor de communistische lerares, voor de hele klas waren de echte Antillen die Antillen, die ik schandalig genoeg niet kende. Aanvankelijk bedacht ik opstandig dat identiteit is als een kledingstuk dat je moet aan trekken, goedschiks of kwaadschiks, of het je nu past of niet."

Maryse Condé is een van de meest succesvolle Franse auteurs van het ogenblik. Ze werd geboren in het Frans overzees departement Guadeloupe in het Caribisch gebied, dat samen met Martinique de Franse Antillen vormt. Ze mag dan wel de Franse nationaliteit hebben, toch voelt ze zich vooral ‘zwart’ en dat laat ze ook met alle fierheid die in haar huist blijken in bestsellers als Ségou, Tituba, De zwarte heks van Salem of Bovenwindse hoogten (deze roman uit 1998 kan je terecht een ‘zwarte’ versie noemen van Wuthering Heights).

Ze krijgt wereldwijd, prijzen maar ook haar eigen vaderland Frankrijk vergeet haar niet. Ze werd al gelauwerd en voor Le coeur à rire et à pleurer uit 1999, dat in het Nederlands vertaald werd onder de titel Guadeloupe: waargebeurde verhalen uit mijn jeugd, kreeg ze Le prix Marguerite Yourcenar.

In deze verhalen volgen we het leven van Maryse Condé vanaf haar ‘verwekking’ tot zowat in haar late tienertijd. De auteur heeft haar jeugdherinneringen heel gevoelig en openhartig aan het papier prijsgeven. Was ze later niet de beroemde Maryse Condé geworden dan zouden deze verhaaltjes van weinig of geen tel geweest zijn. Het is juist omdat ze later wél Maryse Condé geworden is dat deze jeugdherinneringen een andere klank en een andere betekenis krijgen en ook anders gelezen worden. Voor eenieder die een beetje met haar werk vertrouwd is zullen deze vertederende jeugdherinneringen van een koppige tiener duidelijk gelieerd zijn met de zelfbewuste vrouw die een gespierd meesterwerk als Ségou schreef.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: