Onder mannen

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Ze kon het echt garanderen, zei ze, bij God was er geen plaats voor homo’s. Het kon toch niet zijn dat een knappe verstandige jongen als hij moedwillig voor de hel zou opteren? Wist hij dan niet welke geneugten een fatsoenlijk mens in het paradijs te wachten stond? Elke man krijgt er zeventig houris ter beschikking, wonderlijke wezens die geeneens last hebben van maanstonden en die na elke penetratie maagdelijk zijn."

Arabische vrouwenemancipatie, Islam en de hoofddoek, het zijn thema’s die al veel inkt deden vloeien. Maar op Marokkaanse homo’s en hun allochtone lotgenoten rust een taboe, dat zijn weerga niet kent. Catherine Vuylsteke schetst een onthullend portret van een ondergrondse wereld die zich uitstrekt van Marokko tot Brussel. Hun liefde zit geprangd tussen hchouma (schande) en haram (zonde), om van de potentiële strafrechtelijke vervolging nog maar te zwijgen. Er wordt met de Islam geschermd, met schijnbaar onwrikbare tradities en de noodzaak om zich minstens formeel te conformeren aan de groep. Catherine Vuylsteke ging verschillende keren naar Marokko, trok door Europa en tekende er verhalen op van gespleten homolevens. Verhalen van onder-onderwerelden, drijvend op nog nauwelijks vol te houden leugens, wanhoop en cynisme.

Abdellah Taïa, wiens boek l’Amée du salut voor een enorme opschudding zorgde in Marokko omdat hij zijn homoseksualiteit er heel autobiogafisch en erotisch in beschrijft, blijft een voorbeeldfunctie niet alleen voor Marokkaanse homo’s, maar voor islamitisch opgevoede homo’s, in het algemeen uitoefenen. Hij komt ook telkens terug in de interviews met de andere mannen die Catherine Vuylsteke in haar boek heeft. Zestien zijn het er in totaal.Zestien jonge mannen die troost en een onthullende pen vinden bij een heterovrouw.

Homofobie is van alle tijden, maar een boek als Onder mannen belicht het leed dat ze veroorzaakt nog eens op een heel humane manier.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: