Checkpoint Jerusalem

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Heimwee wil ik het niet noemen, daar heb ik het te druk voor, maar soms kan ik zo verlangen naar schoonheid, mooie dingen, een betere kwalieit van leven. Dan kost het me moeite om de goede kanten te zien van deze samenleving, die niet de mijne is. "

In Checkpoint Jeruzalem beschrijft Tineke Bennema hoe ze, getrouwd met een Palestijn, en woonachtig in Jeruzalem, moeilijkheden kreeg als journaliste. Want uiteraard was zij, als vrouw van een Palestijnse dokter, niet ‘objectief’. Of elke joodse journalist die wel Hebreeuws sprak maar geen Arabisch, die woonde in Israël of daar familie en vrienden had, wel objectief zou zijn. Het leven in Ram, een dorpje, tussen Jeruzalem en Ramallah was verre van gemakkelijk. Getrouwd zijn met een moslim valt best mee, schrijft Tineke, maar getrouwd zijn met de problemen van een Palestijn. Dat is een stuk minder. De urenlange wachtrijen voor het bemachtigen van vergunningen, bevallende vrouwen die voor het checkpoint hun baby baren omdat de ziekenwagen niet meteen mag passeren en vernederende ‘incidenten’ die verre van incidenteel zijn. ‘Ook als je je hier niet met politiek wilt inlaten, word je er in meegezogen’ schrijft ze. En toch probeert Tineke objectief te blijven.

Ze tracht tegen beter weten in de goede en minder goede kanten van beide partijen te bekijken, te analyseren. Maar als je dagelijks je leven in de weegschaal moet gooien om te ontsnappen aan vergeldingsmaatregeldingen, tegen zaken, waar je zelf part noch deel aan hebt gehad, is het onmogelijk om de bezetter nog meer krediet te geven. Een vlot geschreven maar schrijnend boek over een stukje wereld en een gruwelijke oorlog die te vaak éénzijdig bekeken wordt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: