Italiaanse schoenen

Gelezen door: Gerd Boeren (21 boeken)

Citaat: "Vandaag was er geen post. Gisteren ook niet. Maar Jansson, de postbode hier op de scheren, komt toch langs. Voor mij heeft hij geen post. Dat heb ik hem verboden. Twaalf jaar geleden heb ik hem al gezegd niet meer aan mijn steiger af te meren als hij alleen maar reclame bij zich heeft. Ik was alle speciale aanbiedingen van computers en varkensschenkel zat."

Henning Mankell werd wereldberoemd met zijn Wallanderreeks, een serie misdaadromans waarin hij het privé-leven van een sombere inspecteur vervlecht met hedendaagse maatschappelijke problemen.
Italiaanse schoenen is een psychologische roman.

Het hoofdpersonage is Fredrik Welin, een zesenzestigjarige man die zich terugtrok op een eilandje waar hij leeft met een oude hond en een oude kat. Twaalf jaar geleden was Fredrik een gerespecteerd chirurg, tot hij een fatale fout maakte. Bijna veertig jaar geleden was hij een bemind man, tot hij zonder afscheid te nemen zijn verloofde in de steek liet. Dat alles ligt achter hem, het heden bestaat uit zijn eiland, zijn huisdieren en de postbode die regelmatig langskomt.

Op een morgen komt er een einde aan Fredriks afgezonderde bestaan, als er plots een vrouw met een rollator op het eiland staat. Het is Harriët, de vrouw die Fredrik veertig jaar geleden verliet. Ze is doodziek en ze wil dat Fredrik een oude belofte invult. Fredrik kan dit niet weigeren, en samen trekken ze met een oude auto het ijskoude Zweden in. Op hun tocht ontmoeten ze mensen van divers pluimage en Fredrik krijgt de kans om een nieuwe start te nemen in zijn leven.

Henning Mankell voert met recht de titel “meesterverteller”. In Italiaanse schoenen laat hij zien hoe het kille hart van Fredrik, doorheen verschillende gebeurtenissen die de vaart in het boek houden, stilaan ontdooit. Mankell observeert en vertelt, is weer erg geëngageerd, maar moraliseert nooit. Met zijn onopgesmukte taal en rake metaforen raakt hij de lezer, soms tot in de ziel.

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
Hilde Van Hecke op 27 september 2009:
Ik ben een grote fan van de Wallander-serie. Ze hebben mij allemaal stuk voor stuk kunnen bekoren. Maar ook dit boek is een echte voltreffer. De sfeer is zo mooi beschreven, de eenzaamheid, de koude ijsvlakte. Henning Mankell is echt een fantastische schrijver.
Els Debuyck op 30 augustus 2009:
Ook ik heb dit boek zoooooo graag gelezen. Helemaal mijn ding.
Karla op 23 februari 2009:
De Zweedse auteur Henning Mankell stond al geruime tijd op mijn verlanglijstje van ‘te lezen’ schrijvers. Vrienden, collega’s en ook een aantal bibbezoekers met ‘betrouwbare’ smaak lieten mij al weten dat Mankell hun favoriete auteur is. Dus reserveerde ik enkele weken geleden zijn laatste roman Italiaanse schoenen. Laat mij maar al dadelijk zeggen dat ik het boek niet in één ruk uitgelezen heb. En begrijp mij nu a.u.b. niet verkeerd, ik heb het boek traag gelezen, omdat ik de mooie zinnen optimaal tot mij wou laten doordringen. Ja, ook ik ben tijdens het lezen in de ban geraakt van Henning Mankell! Waarover gaat het boek? Het verhaal gaat over een chirurg die zich 10 jaar geleden na een ernstige medische blunder op een verder onbewoond eiland teruggetrokken heeft met een hond en kat als enige gezelschap. Het contact met de buitenwereld gaat hij zo veel mogelijk uit de weg. Totdat de vrouw die hij in zijn jonge jaren zonder uitleg in de steek gelaten heeft ineens opduikt en vervolgens zorgt voor een stroomversnelling van gebeurtenissen. De kaft heeft het over een ‘psychologische roman’, een etiket dat mij eerder afschrikt dan aantrekt. Draaien psychologische romans niet vaak om hoogdravende persoonlijkheidsanalyses en probleemsituaties? In zekere zin voldoet deze roman wel aan deze criteria. Het hoofdpersonage is immers op de vlucht voor zichzelf en heeft moeite met zijn emoties. Door het opduiken van de vroegere geliefde wordt hij ineens verplicht om de confrontatie met zichzelf aan te gaan. Bij een minder goede schrijver zou een dergelijk verhaal verzanden in saaiheid en vervelende analyses. Niet bij Mankell die het allemaal zeer mooi kan vertellen, zodat je spijt hebt als het voorbij is. In het boek wordt geleefd en gestorven volgens de seizoenen en die heb ik daadwerkelijk gevoeld, vooral het wintergevoel, maar daar zal het huidige weerbeeld wel iets mee te maken hebben, veronderstel ik. Henning Mankell is vooral bekend van zijn misdaadromans, o.a. de Inspecteur Wallander-reeks. Hij schreef ook een aantal romans die zich in Afrika afspelen, waar hij actief is als regisseur en artistiek leider bij het Nationaal Theater van Mozambique.
Ann Horckmans op 4 mei 2008:
Een prachtig boek over kille eenzaamheid, diepe schuld, moeilijke relaties en een reis naar het binnenste van jezelf. Het verlaten, koude landschap dwingt je tot nadenken. De eenzaamheid van het hoofdpersonage wordt nog benadrukt door zijn relatie met z'n dieren en door zijn gesprekken zonder inhoud met de postverdeler.

Literatuur van de bovenste plank. Niet te evenaren. Weerom een sublieme Henning Mankell!

Gelezen door: Cecile Vingerhoedt (1 boeken)

Boeiende, onverwachte wendingen.  Een boek vol verrassingen.  Een aarzelende start... een stap, nog een stap, wat wordt het?  Zelden zo'n speciaal boek gelezen. Een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: