Het schervengericht

Gelezen door: Katja Feremans (74 boeken)

Citaat: "‘Ik eet geen vlees,’ riep Maddox terug, en dat weten ze hier. Eieren, kaas, boter… dat eet ik ook allemaal niet.’
‘Veganist dus.’
‘Niet naar de letter. Ik gebruik honing.’
‘Waarom honing wel?’
‘Honing is een architectonische bouwstof. Er worden raten van gemaakt. Elke bijenkorf is een Alhambra, met een mozaïekvloer van puur goud. Ooit zal Scott Maddox in zo’n paleis wonen, ontworpen en ingericht door bijen. Ikzelf, mijn hofhouding … wij zullen allemaal als imkers gekleed gaan."

Aan het woord in dit fragment zijn twee gedetineerden die door een georganiseerd toeval enkele weken tot elkaar zijn veroordeeld in een Californische gevangenis: Scott Maddox en Remo Woodehouse, respectievelijk geschapen naar gelijkenis met Charles Manson en Roman Polanski. Ondanks het vermommende verbandkluwen om Maddox’ hoofd herkent Woodehouse tijdens hun gezamenlijke schoonmaakrondes achter de zwachtels de baarlijke duivel die zijn leven acht jaar voordien heeft verwoest. Vanaf dan dweilen ze dagelijks om de hete brij van deze tragedie heen.

Duizend eenenvijftig bladzijden waarin Van der Heijden onze aandacht moeiteloos vasthoudt. Het geheim? Een intrigerende invalshoek, de verrukkelijke details die onverwachts worden opdist, de korte tekstparagrafen die zorgen voor vaart in het relaas. A.F.Th. schenkt ons met andere woorden alweer een turf vol geraffineerd en meeslepend proza.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Kris De Somere op 4 november 2009:
Een goed verhaal. Dat was precies lang geleden. Spannend en meeslepend. Alleen jammer dat de auteur z'n kennis af en toe een beetje teveel etaleert. Ook de scènes met de apollo-figuur vind ik er bijgesleurd. Maar voor de rest: 8 op 10.