Schroot

Gelezen door: Norbert De Meyer (137 boeken)

Citaat: "In België op verlof heb ik me altijd gevoeld als een toerist die door zijn reisagentschap bedrogen werd. (…) Zoals een luipaard zich moet voelen wanneer de val dichtklapt. Ik kon niet meer ademen. Het was me overal te eng. Ik stikte. En dat lawaai. En al die mensen. Overal mensen, mijn broeders. Het krioelde van broeders, die me stom voorbijliepen."

Venijnig en ontluisterend (autobiografisch?) verhaal over Harry’s (Geeraerts) belevenissen in Kongo begin jaren ’60 en diens moeizame wederaanpassing bij de gedwongen terugkeer naar het vaderland.

Staccato dialogen, ruige en/of belabberde seks, hallucinante avonturen in het oerwoud, de haat/liefdeverhouding met zijn oversten en de Belgische inburgeringswetten voor ex-kolonialen, het komt allemaal aan bod in dit haast vergeten en schaars te vinden boek uit Geeraerts overweldigend œuvre.

Een indringend beeld uit de vroege jaren ’60, misschien wat gekleurd, maar dan wel buiten de lijntjes. Geen brave, voorgekauwde kost. Geenszins gedateerd. Voor wie tegen een serieus duwtje kan.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: