Rosalie Niemand

Gelezen door: Sien Van de Caveye (1 boeken)

Niet omdat ze gek is, maar omdat ze ongewenst is, wordt Rosalie in een instelling geplaatst. Ze moet zien te overleven tussen mensen die wel gek zijn.

Elisabeth heeft dit waargebeurde verhaal op een prachtige manier beschreven. Ik denk dan ook dat ze een realistisch beeld heeft gegeven van hoe het was om tijdens en na de oorlog te verblijven in een instelling. De tijd is er echt blijven stilstaan en lijfstraffen waren er dagelijkse kost.
Het verhaal is met een vlotte pen en unieke schrijfstijl geschreven. Het is een meeslepend verhaal, waardoor ik van de eerste tot de laatste bladzijde geboeid was. Een echte aanrader!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
caroline Van Laere op 5 juni 2009:
Het is een heel boeiend boek maar het komt naar mijn gevoel nogal traag op gang. Ik had er eigenlijk veel meer van verwacht.

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Dat is jàren geleden dat ik dat boek gelezen heb, maar het grijpt me nog steeds naar de keel. Zou 'verplichte lectuur' moeten zijn in het middelbaar onderwijs.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Tine Gesqueire (1 boeken)

Reeds voor haar geboorte werd Rosalie gehaat door haar moeder. Ook wanneer ze in de instelling Vrieze belandt, wordt ze op elk vlak gehinderd door zuster Verdanda; overal waar ze gaat wordt ze in de gaten gehouden door de zusters en gestraft wanneer ze ook maar iets kleins mispeutert. Vooral de jeugdjaren van Rosalie worden zeer uitgebreid beschreven, we komen echt te weten wat zij denkt en voelt maar niet durft zeggen. Een minder punt daaraan is het feit dat het soms een beetje langdradig overkomt, met veel beschrijvingen. Naar het einde toe wordt dat wel goedgemaakt.
Rosalie Niemand is geschreven met vlotte pen, het is niet al te moeilijk om te kunnen volgen. Het verhaal is ook heel realistisch; we de lezer komt te weten hoe het was om te leven in een psychiatrische instelling na de tweede wereldoorlog. Het is dan ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk dat van Liliane Stijnen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: