De gouverneurs van Wyoming

Gelezen door: André Oyen (3449 boeken)

Citaat: "Het beest dat stoomwolkjes uitblies en een band van sneeuw over zijn rug had die aan een linnen tafelloper deed denken, bleef ook staan en keek hem aan. Het schudde zijn kop en in het gierende winerse licht zag hij dat hij zich opnieuw had vergist, dat het half gevilde stierkalf met de rode ogen het van begin af aan op hém had gemunt."

Persoonlijk vind ik Annie Proulx niet altijd even fortuinelijk als verhalenschrijfster. Ze wil te veel in een verhaal kwijt en dat botst wel eens met de structuur en beperktheid van een kortverhaal. Haar romans zijn soms een aaneenschakeling van overladen kortverhalen maar in een roman heb je meer ruimte om alles wat beter uit te werken zodat je én personages én situaties beter tot hun recht kan laten komen.

Natuurlijk blijven deze verhalen lectuur die met kop en schouders boven heel wat dingen van Amerikaanse makelij uitsteekt. Dat we dit boek uitertst kritisch bekijken is wellicht te wijten of te danken aan het feit dat we in het verleden door haar verwend werden met proza waarvan je elke regel tien keer zou willen herlezen. In deze bundel zitten heel sterke verhalen maar ook enkele die niet tot hét niveau van Proulx op haar best behoren.

Toch wegen die enkele zwakke momenten absoluut niet op tegen de kwaliteit die je wel geboden krijgt. Naast het veel geprezen Twee cowboys vind ik Het half gevilde stierkalf ook zeer sterk. Met De modder onder je zitten we helemaal terug in de bekende Annie Proulxstijl.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: