Kampvuur

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "In de boom hing een witte doek, een stuk stof, een nachthemd. Daaruit haar hoofd. Het blauwe licht flakkerde over de muren van de kamer."

Schrijnend, hallucinant, hartverscheurend en pijnlijk, zo zou ik het verhaal van deze ontheemden omschrijven. Na hun succesvolle vlucht van Oost- naar West-Berlijn, kort voor de Muur in duigen valt, worden ze opgevangen in een soort niemandsland, een kampement waar ze letterlijk én figuurlijk door hun ondervragers worden uitgekleed. In deze armtierige woonblokken zijn ontluistering en kampterreur troef. Ik had enige moeite om de vele personages die dit verhaal bevolken uit elkaar te houden, om de beschuldigingen en de vuile verdachtmakingen onder de bewoners te plaatsen. Soms flakkeren wat gevoelens op, of een greintje liefde, die meteen weer doven.

Het is de schrijfster duidelijk om de sfeer te doen die in dit doorgangskamp rondwaart, en daar is ze vrij aardig in gelukt. Ze schotelt geen opwekkend brok proza voor en dat kan ook niet gezien de locatie en het zootje ongeregeld dat de smerige kamers en de echoënde traphallen bevolkt.

Het onmenselijke drama dat zich voor de ogen ontrolt, stemt tot bezinning. Hier wordt niet gelachen, zelfs een krul van de mondhoeken zou al misplaatst zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: