Menuet

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "... zij wou alleen het kind even vasthouden terwijl mijn vrouw sliep. Voorzichtig legde ik het neer in deze tedere armen gelijk lianen. Maar alhoewel zij het reeds vasthield liet ik het toch nog niet los - onze armen bleven aan elkaar verstrengeld, en het kind dat ik had verwekt bij mijn vrouw lag tussen onze armen in."

In een heel kort boekje wordt eenzelfde situatie uitgelegd door de drie belevers. Een man wordt verliefd op een jong meisje, zijn vrouw krijgt een kind van haar zwager en deze dans (menuet) wordt prachtig verwoord.

Er is erg weinig dialoog in dit boek, dus moet het allemaal van de persoonlijke beschrijvingen komen, en dat doet het. Het vertelperspectief zowel als de vertelde tijd zijn erg meeslepend. Zelfs al is het boek 60 jaar geleden geschreven, de thematiek (maatschappelijk verval) is erg actueel.
Het is niet voor niets dat L.P. Boon dit één van zijn beste werken vond.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
André Oyen op 12 januari 2008:
Het is nog altijd een meesterwerk, maar er blijven zich mensen storen aan de relatie jong meisje oudere man. Boon en zijn adoratie voor Lolitafiguren wordt heel vaak op een reactionaire manier benaderd, ook door literaire recensenten!