Weggaan

Gelezen door: André Oyen (3368 boeken)

Citaat: "Weggaan. Ergens anders weer herleven. Hoe dan ook weggaan. Het gevoel hebben vleugels te krijgen. Over het strand rennen en het uitschreeuwen: ik ben vrij. Werken, iets tot stand brengen, produceren, fantaseren, iets van zijn leven maken."

Weggaan is het aangrijpende verhaal van de Marokkaanse Azel. Het verhaal situeert in het Tanger van de jaren negentig uit de twintigste eeuw. Azel heeft rechten gestudeerd maar vindt nergens werk. In een café aan de kust van de Straat van Gibraltar staart hij naar de Spaanse kust. Zo dichtbij maar ook heel veel ver. Toch is hij vastbesloten om zijn land te ontvluchten. En hier heeft hij alles voor over!
Miguel, een rijke Spanjaard, wil hem werk, een visum en een thuis verschaffen op voorwaarde dat Azel zijn minnaar wordt. En ook al is Azel heteroseksueel en is hij niet verliefd op Miguel, toch gaat hij in op het voorstel om een luxueus bestaan te leiden. Maar niettegenstaande alle weelde kan hij niet aan het leven in Spanje wennen. Hij mist de seksualiteit met vrouwen en hij vergaat van heimwee. Door zijn seksuele identiteit te verloochenen wordt hij het slachtoffer van uitbuiting en moslimextremisme.

Haarscherp analyseert Tahar Ben Jelloun de kreupele kronkels in het populaire denken van jonge, goed opgeleide Maghrebijnen. Jarenlang werden intelligente jongeren aangemoedigd om zware inspanningen te leveren, ook financieel, door de eigen familie, om een goede universitaire opleiding af te ronden. Maar met dat diploma blijken ze vooral niets te zijn. Zonder forse financiële achtergrond en/of familiebanden in de cenakels van de politieke en economische macht komt er niet veel waardering voor hun diploma’s en verdampen de beloofde toekomstmogelijkheden in het thuisland.
Een knellende situatie die alleen maar druk kan aflaten in illegale emigraties naar Europa. Dit leidt soms tot toestanden die je niet anders dan mensenhandel kan noemen.
Weggaan is andermaal een uiterst knap geschreven boek van Tahar Ben Jelloun. Je houdt er echter wel slapeloze nachten aan over!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
suzan op 19 mei 2008:
Ik vond het zeer aangrijpend te lezen over zijn verlangen om zijn vaderland te verlaten en een nieuw leven bouwen in een ander land. Zeker dat hij er alles aan doet om die wens waar te maken, zelfs zijn eigen lichaam en geest geven. Ik heb nog andere boeken van Tahar Ben Jelloun geleend maar deze keer in het Frans.