De last van Khalil

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Toen Khalil en de zijnen hun huis in Abu Thor op slot deden en het de rug toekeerden, verlieten ze voor altijd het land dat Palestina heette. Na terugkomst in datzelfde huis was hun vaderland verdwenen en troffen ze een wereld aan die ze niet kenden. Op de kaart had Palestina plaats gemaakt voor twee geheel nieuwe landen:Israël en Jordanië. Khalils land was tussen twee molenstenen verpulverd. Ook Khalils nationaliteit veranderde binnen een korte tijdspanne, al zou het nog even duren voordat dit officieel werd. Een Palestijns paspoort zoals de Engelsen dat uitgaven, had geen waarde meer. Jordaniër zou hij nu officieel heten, maar Khalils identiteit bleef dezelfde, hij was Palestijn en noemde de grond waarop hij woonde Palestina."

Catharina Elisabeth (Tineke) Bennema (Delft, 12 juni 1962) is een Nederlands journaliste en schrijfster. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als redactrice voor de GPD. In het begin van de jaren negentig vestigde zij zich als freelancerjournaliste met haar gezin in een dorp tussen Ramallah en Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever (Palestijnse Autoriteit). Ze werkte enige jaren voor het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken in Ramallah. Daarna was ze werkzaam voor Radio 1, Trouw en Twee Vandaag. In 2002 keerde zij terug naar Nederland. Haar visie op het Midden-Oostenconflict en het dagelijks leven van de Palestijnen legde ze vast in twee boeken: Checkpoint Jeruzalem (2001) en De last van Khalil (2007).

In dit laatste boek schetst zij zeer vakkundig en warm een literair portret van Khalil, de grootvader van haar Palestijnse man. Khalil was een lastdrager in de oude stad Jeruzalem, het nederigste beroep in de Palestijnse samenleving. Ondanks de oorlogen en het feit dat hij vier bezettingen meemaakte - de Ottomanen, de Britten, de Jordaniërs en uiteindelijk de Israëli's - ging hij niet ten onder.
Ik sta in mateloze bewondering voor de manier waarop Tineke haar boek gestructureerd heeft en het daarom ook zo toegankelijk en boeiend heeft gemaakt. Enerzijds is er het levenshaal van Khalil dat ze toch wel op een bijzondere manier vertelt en anderzijds is er de treurige historiek waarin de neutrale journaliste aan het werk is. Alhoewel Tineke zowel door haar professionele ervaringen als door haar persoonlijk leven zéér nauw bij de Palestijnse zaak betrokken is, weet ze in dit boek een verbluffende objectiviteit aan de dag te leggen. Het is overduidelijk dat dit werk immens veel tijd gevraagd heeft aan research. Maar deze inspanningen worden dan ook beloond doordat ze van haar boek een heel intense en rijke leeservaring voor haar lezers heeft gemaakt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: