Zotverliefd

Gelezen door: Alex leest (171 boeken)

Geertrui Daem wordt om haar 'volks' intellect wel eens de vrouwelijke Boon genoemd. Persoonlijk vind ik dat flauwe kul want Boon is Boon en Daem is Daem. Je kan ze niet met mekaar vergelijken en de personen die dat wel al deden in recensies kwamen uiteraard tot de conlusie dat de schrijfster het niveau van de grote schrijver niet haalde. Voor mij hoeft dat niet.
Geertrui Daem heeft inderdaad een nogal populistische stijl die even aan Louis-Paul Boon doet denken, maar tenslotte richt zij zich op een ander publiek door de onderwerpen waarover ze schrijft. Geertrui Daem heeft namelijk een zwak voor vrouwen die nog altijd een trapje lager dan de man staan omdat dat opvoedkundig zo was ingecalculeerd. De verhalenbundel Zotverliefd is daar een mooi voorbeeld. Het aardige aan deze bundel is dat je de personages ziet evolueren van kind tot tiener om tenslotte met de wreedheid van een meedogenloze wereld te worden geconfronteerd. Zo ontmoeten we een kind dat vanaf het eerste contact met een kameraadje van 'vieze' spelletjes wordt beschuldigd. Ook worden we geconfronteerd met het schrijnend relaas van een studente die zotverliefd is op een jongeman, die echter zwaar psychisch ziek blijkt te zijn. Schoonpapa wil wat graag voor de huwelijkskosten van het jonge stel opdraaien. Zijn zoon moet immers regelmatig opgenomen worden en in die tussentijd kan hij zijn schoondochter met lijf en ziel gaan troosten. Van opoffering gesproken!
Greetrui Daem bespaart ons ook het zo gekende drama niet van een vrouw die omwille van mislukte relaties zelfmoord pleegt. De bundel wordt met een zéér acuut probleem afgesloten. Mama heeft na de echtscheiding een nieuwe vriend. Vast en zeker een heuglijk feit voor mama. Maar reageren de kinderen daar ook zo op? Zotverliefd is een knappe verhalenbundel, waarin heel wat mensen zich zullen herkennen. De ietwat hoekige stijl geeft nog een extra dimensie aan het Vlaamse karakter.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: