Psyche

Gelezen door: Elisabeth Francet (15 boeken)

Citaat: "Hij knielde bij haar neer. Psyche, sprak hij zacht. Ik heb je lief. Van dat ik je zag, klein en naakt en gewiekt, tussen je trotse zusters staan-Psyche, heb ik je lief. Ik heb je zó lief, dat ik zou wenen willen alle tranen voor je, en je zou willen geven...de Chimera."

Een wonderlijk sprookje voor volwassenen over de grote thema's van het leven. De menselijke zwaktes worden hier gepersonifieerd door fictieve half-mensen, Grieks-mythologische creaturen, sprookjesachtige wezens en monsters.
De centrale rol in dit verhaal, voornamelijk over hebzucht, ijdelheid en nieuwsgierigheid, wordt vertolkt door Psyche, een maagdelijke prinses met vleugeltjes op haar rug, die zo zuiver is dat zij als enige naakt door het paleis mag lopen. Haar zussen hebben hun zinnen echter gezet op het legendarische machtssymbool 'Het Juweel' en Psyche onderneemt een odyssee op de rug van het gevleugelde paard Pegasus op zoek naar het juweel...maar bestaat het wel echt? Haar persoonlijke odyssee is niet zonder gevaar en ze wordt vele malen op de proef gesteld en in verleiding gebracht.
Een magnifiek verhaal, een meesterwerk.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Nicolas Van Haecke op 13 februari 2008:
Voor dit verhaal heb ik maar één woord: prachtig! Briljant moraliserend verhaal, schitterend, rijkelijk woordgebruik en sublieme beschrijvingen van de verschillende ruimtes die gemakkelijk een bladzijde kunnen vullen. Couperus gebruikt in Psyche zijn taalkunst als een onvergelijkbare meester, die door zijn fantastische beheersing een volmaakt sprookje schreef. Psyche, een koningsdochter, trekt na haar ontmoeting van de prachtige eenhoorn Chimera door de rijken van Verleden, Heden en Toekomst. Een tocht vol geluk en verderf, rijk aan beproevingen. Met dit verhaal komt Louis Couperus tot een verfijning van zijn schrijverskunst. Dit verhaal is al meer dan honderd (!) jaar oud, maar is nog altijd een klassieker met de hoofdletter K. Ware sublimiteit die je volgens mij zeker één keer in je leven moet gelezen hebben.