Mijn ontmantelde wereld

Gelezen door: Sabrina Rosier (1 boeken)

Citaat: "Ergens onderweg, toen ik even niet oplette, ben ik haar kwijtgeraakt. Eleni Kahn, ze nam afscheid aan de schoolpoort, wandelde de straat uit en werd volwassen."

De debuutroman van Dimitri Bontenakel uit 2004, Een zwerver met pleinvrees, had mij voldoende weten te boeien om Bontenakels tweede boek aan te schaffen. Mijn ontmantelde wereld is op zijn minst een volwaardige opvolger op het eerste verhaal en hoewel bepaalde personages uit het vorige boek hier opnieuw opduiken kan het ook perfect afzonderlijk gelezen worden.
Het is niet eenvoudig om dit boek in een vakje te stoppen. Het verhaal lijkt in eerste instantie simpel: het hoofdpersonage Harold gaat op zoek naar zijn vriendin Eleni die haar eigen verdwijning in scène heeft gezet. Maar al gauw zorgen onverwachte wendingen er voor dat niets is wat het lijkt. Meer dan dat gaat het boek over relaties -niet noodzakelijk gezonde– en stemt het tot nadenken hoe ieder zijn eigen levensverhaal schrijft, niet steeds getrouw aan de waarheid.

De schrijver creëerde met Eleni een mysterieus personage waar alle mannelijke lezers ongetwijfeld door geïntrigeerd zullen worden terwijl wij vrouwen ofwel stikjaloers zullen zijn ofwel zullen wensen dat ze onze beste vriendin is. Zet mij maar in die laatste categorie.
Bontenakel brengt het verhaal op zijn unieke manier, gekenmerkt door een zeer beeldende stijl, en doorspekt met talloze knipogen naar de ons omringende wereld van muziek, literatuur en zelfs de geschiedenis. Wereldvreemde lezers zullen hierdoor net dat extra accentje van de schrijver over het hoofd zien, maar maakt het dat niet juist zo prettig wanneer je de (al dan niet) subtiele verwijzingen wel opmerkt?

Mijn ontmantelde wereld is een intrigerend en best te smaken verhaal dat niet zwaar op de maag blijft liggen, maar toch net dat tikje meer heeft. Als de schrijver op deze manier verder blijft evolueren, kan ik maar 1 ding hopen: op naar nummer drie!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: