Obsessie

Gelezen door: Liliane Melis (20 boeken)

Interessant boek, bij het begin even doorbijten, daar het niet makkelijk leest. Maar eens je mee bent met het verhaal, grijpt het je naar de keel.
Het verhaal vertelt de zoektocht van twee academici, los van elkaar, de ene volgt het leven van Randolph Henry Ash, de andere Christabel LaMotte, beiden dichters uit de 19de eeuw. Met behulp van brieven, dagboeken en gedichten graven beiden zich langzaam in in de turbulente en schijnbaar afzonderlijke levens van beide dichters. Ze worden meegevoerd langs sporen die lopen van Londen naar de kust van Yorkshire, van spiritistische seances, naar het sprookjesachtige en van magie doortrokken Bretagne. Langzaamaan komen ze tot de ontdekking dat het leven van deze dichters ergens samenkomen. Hun zoektocht eindigt op het kerkhof, waar Ash begraven ligt met zijn geheim. Tijdens een stormachtige nacht geeft hij zijn geheim prijs.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Liesbet Los op 13 oktober 2009:
Ik vind dit boek een van de mooiste die ik gelezen heb. Het is tegelijk spannend en romantisch. De manier waarop het landschap van Yorkshire en Bretagne beschreven wordt, spreekt me erg aan. Ik ging er totaal in op en vaak moest ik in mezelf lachen met de typisch Britse humor doorheen het verhaal. Een aanrader voor romantische zielen en Anglofielen!

Gelezen door: Marc L (70 boeken)

Ik ben zelden zo in de ban geweest van een verhaal. De laatste 100 bladzijden heb ik bijna in 1 ruk uitgelezen, zozeer wilde ik weten hoe het afliep. Dat wil toch wel iets zeggen over de spanningsopbouw. Nochtans is dit boek helemaal geen gemakkelijke lectuur. Het speelt zich af in 2 tijdlagen: onder literatuurwetenschappers van vandaag (of beter: eind jaren ’80) die allemaal geobsedeerd zijn door de Victoriaanse literatuur, en onder enkele (fictieve) Victoriaanse dichters zelve, in het midden van de 19de eeuw dus.

Byatt heeft een echte krachttoer gedaan in het reconstrueren van die Victoriaanse tijdsgeest: het boek bevat ettelijke, lange gedichten en verhalen in de Victoriaanse stijl. Knap, maar tegelijk erg lastig, want die stijl is erg precieus, vol mythologische verwijzingen, en dat maakt de lectuur best veeleisend. De stuwende kracht achter het verhaal is de spannende zoektocht naar de precieze toedracht van de geheime relatie tussen de wereldberoemde dichter Randolph Henri Ash en de wat schimmiger Christabel LaMotte (allebei dus fictieve figuren, maar zowel hun leven als hun schrijfsels zijn tot in detail uitgewerkt); de resultaten van die zoektocht blijken – tot onthutsing van de literatuurwetenschappers – tot een compleet andere kijk op die figuren en hun kunst te leiden. En laten we maar eerlijk zijn: het is een prachtig – zij het schrijnend afgelopen – romantisch verhaal.

Onder die queeste zit een grondig uitgewerkte postmodernistische laag, vol bespiegelingen over de band tussen taal en werkelijkheid en vooral ook over de band tussen geschiedvorsing en wat er echt gebeurd is (of kan zijn). Een interessante en zeker zo belangrijke neventhematiek is die van het feminisme, toen en nu, want zowel over het problematische vrouw-zijn van Christabel LaMotte als dat van de vrouwelijke figuren in de hedendaagse wereld valt behoorlijk wat te zeggen. Tenslotte valt er ook behoorlijk wat te gniffelen over de passie van de literatuurwetenschappers en hun onorthodoxe methoden om elkaar de loef af te steken. Om maar te zeggen dat dit een behoorlijk “rijk” boek is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Londen