De kinderen van Húrin

Gelezen door: Wouter Defoort (8 boeken)

De kinderen van Hurin is één van de drie grote verhalen waar Tolkien tijdens zijn leven aan werkte. Hij heeft het werk zelf nooit afgewerkt, maar zijn zoon Christopher heeft na 30 jaar de verschillende stukken in één geheel samengebracht.
Het boek vertelt het noodlottig verhaal van de mens Húrin en zijn kinderen Túrin en Nienor temidden een tijdperk waarin Elfen en Mensen nog niet van elkaar vervreemd waren.
De zoon van Tolkien heeft zich ingespannen om deze verhaalfragmenten als een afgewerkt geheel te bundelen. Maar toch mis je als lezer hier en daar de hand van de meester. Al bij al een leuk boek dat alweer een ander stukje van Tolkien's mythische wereld belicht.

 | Reacties (4)Delen |
4 reacties:
wellemieke op 7 juni 2012:
Ik heb dit boek al enkele jaren. Ik ben er al een aantal keer aan begonnen, maar ik vind het niet echt vlot lezen en raak er niet door. Misschien moet ik toch maar eens doorzetten.
Wendy Benoy op 11 april 2012:
Leuk boek ... wel droevig.
VanCasterM op 23 maart 2011:
Geweldig boek.
Jonas op 7 september 2008:
Dit is écht hét beste boek dat Tolkien heeft geschreven, de pijn, de vloek, of is het geen vloek?

Gelezen door: VanCasterM (3 boeken)

Het is altijd een plezier om nieuwe verhalen over ons vertrouwde Middle Earth van Tolkien te ontdekken en dit was zeker het geval met De Kinderen van Húrin. Een prachtig verhaal uit de analen van Middle Earth waar we nog niet veel van konden proeven in de bekende werken De Hobbit en Lord of the Rings. Al is het zeker wel relevant voor de liefhebbers van de wereld die Tolkien voor ons verhaalde en in kaart bracht. Voor iedere Tolkien-fan, Fantasy-fan of nieuwsgierige lezer... een absolute aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Robbert Joye (1 boeken)

De kinderen van Húrin is een ietwat minder bekend verhaal geschreven door J.R.R. Tolkien, maar wel onder de redactie van zijn zoon Christopher Tolkien. Dit verhaal moet echter zeker niet onderdoen voor de andere verhalen van Tolkien, integendeel. Dit boek is minstens evengoed! Tolkien heeft het verhaal dat uit verschillende versies bestond immers nooit zelf voltooid. Christopher Tolkien heeft zijn vaders werk op voortreffelijke wijze verwerkt en herschreven tot één afgewerkt geheel.

De kinderen van Húrin is een verhaal dat zich net zoals In de ban van de ring afspeelt op Midden-aarde. De tragedie van de kinderen van Húrin, Túrin en zijn zuster Nienor speelt zich daar af. Zij moeten dan ook een dramatisch lot tarten, door de‘Vloek van Morgoth’.  Het is een verhaal van meedogenloze verovering van de geest, door kwaadaardige leugens. Van verzet tegen hun lot, terwijl de hoop traag wegkwijnt… maar ook van vertrouwensbanden en liefdesrelaties.

Niettegenstaande deze melancholische onderwerpen behoudt Tolkien een goed evenwicht tussen drama, avontuur en fantasie in zijn verhaal. Dat zorgt ervoor dat het boek vlot uitleest. Kortom een aanrader voor fantasy fans, of voor mensen die graag eens ontspannen met een goed boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: