De citroentafel

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "Er is ten minste één gevoel dat met het jaar sterker wordt: mijn verlangen de kraanvogels te zien. In deze tijd van het jaar sta ik op de heuvel en tuur naar de hemel. Vandaag zijn ze niet gekomen. Er waren alleen wilde ganzen. Ganzen zouden prachtig zijn als er geen kraanvogels bestonden. "

Kortverhalen, wie leest ze nog? Uitgevers halen er de neus voor op. Die dingen verkopen voor geen meter. Wie ook de mening is toegedaan dat kortverhalen van inferieure kwaliteit zijn ten opzichte van de volwaardige roman adviseer ik om spoorslags te gaan aanzitten aan De citroentafel. Het geroddel zal meteen verstommen. Elf stuks daarvan in dit boek, vooral over het ouder zijn of worden, en evenveel pareltjes in het genre. Toegegeven, Julian Barnes is een rasverteller die de knepen kent om uit miniverhaaltjes bijna volwaardige novelles te puren. Ronduit schitterend vond ik de opener Een korte kappersgeschiedenis en Wat jij niet allemaal weet. Ik ga hier niet meer woorden aan vuil maken. Ik zou zeggen: lees! Dan hoef ik je niet eens meer te overreden.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Peter Desmet op 8 november 2007:
Volledig akkoord. Kortverhalen hebben bovendien het grote voordeel dat ze nooit kunnen vervelen, want beknopt en compact. Barnes is werkelijk topklasse. Ook aanraders zijn Flaubert's papegaai en De geschiedenis van de wereld in 11 1/2 hoofdstukken.