Geest

Gelezen door: Gerd Boeren (21 boeken)

Citaat: "Alle goede boeken verschillen van elkaar, maar alle slechte boeken zijn precies hetzelfde. Ik kan dat weten, want in mijn beroep lees ik een hoop slechte boeken, boeken die zo slecht zijn dat ze niet eens worden gepubliceerd, wat een hele prestatie is als je bedenkt wat er allemaal wél wordt gepubliceerd. En wat ze allemaal gemeen hebben, die slechte boeken, of het nu romans of mémoires zijn, is dit: ze klinken ongeloofwaardig."

Geest is een bijzonder compleet en meeslepend boek en dat om verschillende redenen. Het gaat over Adam Lang, de ex-premier van de Britten. Na een lange regeerperiode van tien jaar is zijn populariteit tot onder het nulpunt gezakt en hij schrijft nu zijn mémoires. Een partijgenoot van het eerste uur, McAra, treedt op als ghostwriter. Als McAra sterft, zoekt de uitgeverij in zeven haasten een nieuwe ghostwriter en dat wordt de man die Geest vertelt, de ik-persoon. Terwijl hij probeert de mens achter de politicus te ontdekken, breekt er een politiek schandaal los. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beschuldigt Lang van misdaden tegen de menselijkheid. Is dit een kleinzielige vereffening van jarenlange politieke haat en nijd of zit er een kern van waarheid in?

Er is de gedegen politieke achtergrond met duidelijke verwijzingen naar het premierschap van Tony Blair. Er zijn de onverwachte wendingen in het verhaal. Er is de prachtige setting. Er zijn de getroebleerde verhoudingen tussen mensen, zoals in het ménage à trois tussen Lang, zijn vrouw Ruth en zijn assistente Amelia. Er is de hectiek van verschillende crisissituaties, maar er is ook de humor van een mislukte overval. Er is de ondraaglijke lichtheid van de ghostwriter, in heel wat opzichten een geest. En er is het vakmanschap van Harris, die een heel register aan personen, dialogen en situaties bespeelt, en die daardoor af en toe herinnert aan grootmeester Le Carré.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Kathleen Van Steenkiste op 30 november 2007:
Alleen maar positieve geluiden over dit boek. Ik vrees dat Tony Blair nu niet staat te popelen om Robert Harris de hand te schudden. Lees ook zijn andere boeken!

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "Zodra ik hoorde hoe McAra was doodgegaan, had ik weg moeten lopen."

Een origineel en hedendaags onderwerp, spannend, politiek geladen, vol menselijke gevoelens, prachtige beschrijvingen, een boek over een boek... Een geweldige thriller om van de smullen en te genieten, bladzijde na bladzijde!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: