Wat me lief was

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

Citaat: "De dagen kwamen en gingen met een bijna liturgische voorspelbaarheid, rituelen van het normale en het intieme."

Wat me lief was beschrijft de vriendschap tussen Bill en Leo. Hun levens hebben heel wat dingen gemeen. Ze houden van kunst en literatuur, wonen in hetzelfde appartementsgebouw in New York en krijgen bijna gelijktijdig een zoon. Hun respectieve vrouwen passen mooi in dit gelijklopende leven. Door een spijtig ongeval sterft de zoon van Leo. Het gezapige leven van de vrienden krijgt hierdoor een flinke dreun. Het evenwicht wordt nog meer verstoord wanneer Bill overlijdt en zijn zoon betrokken blijkt bij een moord. Leo blijft verweesd achter en voelt zich verantwoordelijk voor Bills zoon. Dit boek gaat over liefde en onvoorwaardelijke vriendschap, over kunst en geweld. Hoewel het verhaal soms eigenaardige wendingen neemt, blijft het overeind.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Lin op 25 oktober 2017:
Siri Hustvedt schreef een heel intrigerende roman over liefde, vriendschap en verlies. Ik had aanvankelijk wat moeite met het eerste deel, een vrij lange kennismaking met de personages die zich in een heel intellectuele en kunstminnende wereld bewegen. Maar vanaf deel twee wint de roman heel erg aan intensiteit. De kinderen van de twee bevriende koppels zijn cruciaal in het verhaal. Leo"s zoon Matt sterft op amper elfjarige leeftijd, Bills zoon Mark geraakt meer en meer van het rechte pad af. Hij is het kind dat het gezin naar de vernieling leidt. Hoofdpersonage Leo schrijft alles op na de gebeurtenissen, als hij alleen achterblijft en nadenkt over iedereen die hem lief was. Het boek is mijn eerste kennismaking met Hustvedt en het maakt me benieuwd naar haar ander werk.