De bekoring

Gelezen door: Wieneke Coupé (1 boeken)

In De bekoring volgen we Andreas Klein vanaf het moment dat hij hoort dat zijn moeder overleden is tot de dag van haar begrafenis. Haar stille overlijden roept bij hem de herinnering op aan andere dag, ruim veertig jaar geleden. Toen vertrok ze, zonder man en kinderen, met de intentie nooit meer terug te keren. Andreas probeert als schrijver te reconstrueren wat haar die dag dreef. Zo hoopt hij te kunnen begrijpen waarom ze hen verliet, net op zijn verjaardag.

Mij treft vooral de schitterende manier waarop Münstermann het verdriet om de dood van de moeder koppelt aan de verbijstering van de kinderen op de dag van haar vertrek. Hij doet dat met een ijzersterke compositie van verschillende standpunten die naadloos in elkaar overlopen. Heel knap, al vraagt het wel wat alertheid tijdens het lezen.

Naarmate de pagina’s vorderen, laat de auteur je mee evolueren van iets niet willen begrijpen (een moeder die haar gezin in de steek laat!), naar een voorzichtig begrip voor een radeloze vrouw die vastgeroest aan de haard hunkert naar wat persoonlijke, innerlijke vrijheid. Het is ongelooflijk mooi en ontroerend beschreven hoe de kinderen met het vertrek van hun moeder omgaan of proberen om te gaan. En hoe dicht haat en liefde bij elkaar liggen.

De auteur slaagt er echt in je te raken met een heel vlot en herkenbaar verhaal. Een ideaal boek om tijdens een vakantienacht je slaap voor te laten!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Norbert De Meyer op 5 november 2008:
Een indringende zedenschets, verpakt in een prachtige stijl. Winnaar van de AKO Literatuurprijs 2006. Zeer terecht!

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Een moeder van zeven kinderen besluit om haar gezin te verlaten. Op de verjaardag van Andreas verlaat ze haar gezin. Verschillende perspectieven weven zich door elkaar. De lezer krijgt het verhaal gepresenteerd door de ogen van de kleine Andreas en de moeder. Als de moeder gestorven is wordt het verhaal als een flashback gebracht. De architect die het huis bouwde waarin het gezin woonde vormt een andere verhaallijn. Hij volgt de moeder op haar 'vlucht' en probeert haar tot inzicht te brengen. Deze afwisselende perspectieven doen het boek opleven. Het ontroerende uitgangspunt en de uitwerking ervan maken van dit verhaal een emotioneel wervelend boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: