Middlesex

Gelezen door: Ine Sinac (1 boeken)

Een heel speciaal boek, het beschrijft het leven van een meisje dat geen meisje blijkt te zijn, of toch wel? Get is een fascinerend relaas over hoe dit en de verwarring hieromtrent ontstaan is en hoe het hoofdpersonage hiermee omspringt. Beschreven op een soms tragikomische manier, maar net daarom zo aangrijpend. Ik moest het boek meermaals even opzijleggen omdat ik er zo door werd ontroerd, maar ik moest het ook telkens snel terug nemen omdat het zo mateloos boeide...

 | Reacties (5)Delen |
5 reacties:
summer C. op 1 januari 2009:
Ik heb dit boek in een ruk uitgelezen en heb nu moeite een opvolger te vinden die tegen dit pareltje opkan. Het verhaal, de schrijfstijl, de verbeelding!!! Zeker een aanrader voor lezers op zoek naar kwaliteitsliteratuur!
Filip Fransen op 24 oktober 2007:
Dit boek behoort tot mijn favorieten. Ik wacht vol ongeduld op de volgende van Jeffrey Eugenides. De familie, hoe culturen verweven en het verhaal van Chapter 11 zijn een zeer geslaagde mix. De spanning blijft steeds aanwezig. Het boek wordt dan ook gretig door mijn vrienden verslonden.
Dries V. op 11 juli 2007:
Ook helemaal mee eens. Een boek waar je nog veel aan terugdenkt.
Monica B. op 5 juli 2007:
Helemaal mee eens! Een supergoed boek om te lezen en te herlezen!
Claire Bracke op 5 juli 2007:
Dit boek is enkele jaren geleden de aanzet geweest tot mijn voorkeur voor familiegeschiedenissen. Vooral de periode in Griekenland en de eerste jaren in Amerika vond ik ontzettend goed geschreven. Sommige passages (eerste seksuele ervaringen!) zijn echt schrijnend, het zal je maar overkomen... Middlesex staat nog steeds op een rekje boven mijn bed, wie wil mag het komen halen want dit boek moet gelezen worden!

Gelezen door: Bram Depelseneer (1 boeken)

Het boek Middlesex van Jeffrey Eugenides heeft zijn naam niet gestolen, aangezien het net zoals een hermafrodiet twee kanten heeft. Het is zowel geschiedkundig erg interessant als emotioneel zeer waardevol.
Het boek gaat over Calliope, een tweeslachtige, geboren als meisje en nadien herboren als jongen. Haar verhaal begint bij haar grootouders die vluchteling zijn uit een Grieks dorpje en naar het Amerika van de jaren dertig trekken. Zonder het te beseffen zijn zij de aanleiding tot haar tweeslachtigheid door hun incestueuze relatie. Hun persoonlijk verhaal geeft duidelijk de tijd van toen weer, wat erg leuk is om te lezen als je hierin bent geïnteresseerd.

Het verhaal slaat vervolgens over op Calliopes ouders. Dit deel van het boek is gelijkaardig aan het deel over haar grootouders met opnieuw een goede tijdsweergave en een vlotte schrijfstijl. Vanaf het volgende deel van het boek begint de emotionele strijd van Calliope zelf, die in haar puberteit niet zoals de andere meisjes is, maar meer zoals de jongens. Ze ontdekt dat ze een hermafrodiet is wat een wervelwind aan emoties losmaakt.

Dit is een zeer goed deel in het boek waarin je meeleeft met Calliope en haar gevoelens. Wanneer ze in een kliniek belandt om vrouw te worden loopt ze weg en beslist ze zelf om man te worden. Vanaf dit moment gaat ze door het leven als Cal. Hier gaat het tempo in het boek merkbaar omhoog en eindigt het snel met Cal die in Berlijn leeft en met een fotografe trouwt. Op het laatste stuk na dat een beetje te snel en te gemakkelijk verliep is dit boek echt schitterend. De combinatie van historische gebeurtenissen en de emotionele strijd van een tweeslachtige is zeer origineel. Het is een uniek boek met een uniek hoofdpersonage gecombineerd met universele thema’s waardoor ik het sterk aanraad om te lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Het hoofdpersonage is Calliope Helen Stefanides, dochter van Grieks-Amerikaanse ouders. Op het eerste gezicht leidt Calliope een normaal leven, maar dan komt ze op haar veertiende erachter dat ze biologisch zowel man als vrouw is. Om haar nieuwe identiteit als Cal aan te kunnen nemen, onderneemt Calliope een zware tocht, die haar niet alleen dwars door Amerika voert, maar haar ook terugbrengt in de tijd. Want om te begrijpen waarom Calliope niet zo is als andere meisjes moet ze een duister familiegeheim aan het licht brengen. Een vlotte vertelstijl, een vleugje cynisme en humor maken van dit boek een boeiende roman. Vanaf de eerste pagina wordt je gekluisterd aan het verhaal van de drie generaties Stefanides. Ik heb genoten van het verhaal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: