De Toegewijde Tuinier

Gelezen door: Zana Fratelli (2 boeken)

De Toegewijde Tuinier is eigenlijk een paar verhalen tergelijkertijd. Er is de onvoorwaardelijke liefde tussen Justin en Tessa die gruwelijk ten einde komt. Een ander verhaal is Afrika: kan diplomatie uberhaupt de dingen veranderen. Het derde verhaal is een aanklacht tegen de farmaceutische industrie die soms tot alles in staat is om als medicijnen op de markt te brengen.

Dat alles vormt een cocktail van drama en spanning in De Toegewijde Tuinier van John Le Carré: Justin is Brits diplomaat in Nairobi en is getrouwd met de passionele Tessa van Italiaanse afkomst. Tessa komt erachter dat een farmaceutisch concern medische testen doet op Afrikaanse zieken. Ze gaat op onderzoek samen met de Belgisch/Afrikaanse arts Arnold. Als Arnold en Tessa teveel te weten komen worden ze gruwelijk vermoord. Justin is vastbesloten om het levenswerk van zijn vrouw af te maken tegen elke kost.

Het verhaal leest als een trein en je leeft als het ware mee met Justin in zijn tocht langs verschillende plaatsen in de wereld. Je hoopt dat hij toch de rust krijgt door de speurtocht van zijn geliefde Tessa af te maken. Het boek is prachtig verfilmd in The Constant Gardener.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
arlette seurynck op 23 oktober 2010:
Ik heb onlangs het boek opnieuw gelezen en opnieuw evenveel genoten van het mooie opwindende verhaal waarvan de problematiek in 2010 nog evenzeer bestaat.

Gelezen door: Jonas Heymans (1 boeken)

Citaat: "Sir Bernard Pellegrin: Do you no good to go poking around under rocks, Justin. Some very nasty things live under rocks, especially in foreign gardens"

Het is een geweldig boek. Dit zegt alles, maar ook niets. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Afrika ,deels in Engeland en gaat over de wantoestanden in Afrika, aangezet door de farmaceutische industrie.In het begin is het doorbijten want er zit ogenschijnlijk geen enkel logisch verband tussence verschillende storylines. Uiteraard is dit wel aanwezig,subliem verweven in het verhaal. Lees dit werk niet tussendoor, op het stand of "om maar iets omhanden te hebben". Dit boek vereist absolute attentie: het is relatief ingewikkeld geschreven met een toch wat specifieke vocabularia. Het is absoluut geen pageturner maar mocht u de tijd en het doorzettingsvermogen hebben om door de eerste hoofdstukken te zwoegen, dan zal u rijkelijk beloont worden met een prachtboek waar u nog lang mee bezig zal zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: