De Latino's

Gelezen door: Hilde Plancke (3 boeken)

Citaat: "En vanuit de veranda heb je niet alleen het uitzicht op de rivier en op de lappendeken van de akkers beneden in de vallei, maar hogerop ontvouwt zich ook nog eens het majestueuze panorama met de besneeuwde Andespieken in de verte."

De boeken van deze auteur bevallen mij altijd. Ook in dit verhaal geniet ik weer van het directe aanspreken van de lezer, de herkenbaarheid van de personages en de leefwereld waarin het verhaal zich afspeelt.

Het verhaal van twee jonge mensen, vol idealen, die vertrekken naar Ecuador. Ze willen er ontwikkelingswerk verrichten. Ze komen terecht in een klein dorpje,het is er goed. Hun eerste kind wordt er geboren. Er gebeurt een drama. In deze crisissituatie nemen ze een overhaast besluit. Hun leven komt op een heel ander spoor terecht. De meest ontroerende passage in het boek is voor mij wanneer de auteur bij de begrafenisstoet uitzoemt. Zo zet hij het gebeuren in een veel groter geheel. Hij minimaliseert niet maar universaliseert. Het is een pijnlijk boek in het kleine verhaal en het grote. Bepaalde momenten zou je willen ingrijpen en in dialoog gaan met Anna of Toon. Daar hou ik van.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
mie van boxem op 28 november 2007:
Voor mij was dit een afknapper: de stijl van Pleysier "werkt" in dit verhaal niet meer. Het hyperrealisme van weinig woorden is hier armoede geworden. En niet meer realistisch. Waar ik de moeder van 'Wit is altijd schoon' of de zus in 'De kast' heel mooi en geloofwaardig vond, kwam hier de psyche van personages als ongeloofwaardig over. Misschien omdat het over mijn generatie en milieu gaat, maar ik me niet herken in deze naïvititeit en sprakeloosheid.
dirk bonte op 21 november 2007:
Ik heb dit boek (vlot taalgebruik) in één ruk uitgelezen. Een echte aanrader!