Tinker Tailor Soldier Spy

Gelezen door: Malena Larsen (24 boeken)

Citaat: "His mood was subdued, even a little glum. Like an actor he had a sense of approaching anti-climax before the curtain went up, a sense of great dwindling to a small and mean end; as death itself seemed small and mean to him after the struggles of his life. He had no sense of conquest that he knew of. His thoughts, as often when he was afraid, concerned people. He had no theories or judgements in particular. He simply wondered how everyone would be affected; and he felt responsible. "

George Smiley werkte tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog voor de Britse inlichtingendienst, maar is na een debacle in Tsjechië, waarin een van zijn collega's verzeild was geraakt, op rust gestuurd door de dienst. Tot er geruchten over een dubbelspion opduiken, dan wordt Smiley -een man die met een oneindige compassie naar de wereld kijkt maar die even efficient als meedogenloos is als tegenstander- erbij gehaald om de vijand die dertig jaar lang zijn eigen dienst gesaboteerd heeft te ontmaskeren, en om te achterhalen wat er die avond in Tsjechië precies gebeurde....

Leve Le Carré! Want dit is een schitterend boek. In het Nederlands is het gepubliceerd onder de titel Edelman, Bedelman, Schutter, Spion, en maakt deel uit van de Karla-trilogie die de faam van Le Carré bevestigd heeft, maar het leest ook erg vlot in het Engels.

Le Carré weet als geen ander de spanning in het verhaal te houden, gecombineerd met heel menselijke beschrijvingen van de personages -die trouwens schitterend zijn neergezet- en hun gedachten over de situaties waar ze zich in bevinden, het leven, de politieke situatie tijdens de Koude Oorlog. Zijn taal is elegant en verfijnd zoals alleen het Engels dat kan zijn, maar zonder een keer pretentieus of onnozel te zijn. Vanaf de eerste bladzijde houdt Le Carré de lezer vast en weet hij hoe hij moet boeien, maar de eerste hoofdstukken zetten je ook op mesterlijke wijze op het verkeerde been, waardoor je verder MOET lezen om alles doorgrond te krijgen.

Een enkel minpunt is misschien dat je erg goed thuis moet zijn in de moderne geschiedenis om het plot volledig te begrijpen, maar als je deze basis meehebt zijn Le Carré's uiteenzettingen van de situatie in Rusland en Engeland in die periode wel erg interessant. En het boek leest ook heel goed zonder... Kortom, lezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: