Margje

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Die beide broers. Uitbundiger dan ooit. Ze hielden van elkaar, maar nu was er nog iets extra's leek het, een coup de foudre in het broer - zijn en in het man- zijn, die beide dingen tegelijk, elkaar versterkend. Hun samenzijn was direct, primitief."

De blik is in Margje gericht op drie gezinsleden: moeder Margje, oudste zoon Ruben en jongste Thomas. Nu en dan schrijft Siebelink vanuit het perspectief van Margje, maar het grootste deel van deze roman schrijft hij vanuit het perspectief van Ruben. De oudste zoon die op een oudjaar het graf van zijn ouders bezoekt en zijn leven overziet. Hij wacht in de sneeuw op zijn broer Thomas die ondanks hun afspraak niet komt opdagen. Ruben hunkerde heel zijn leven naar erkenning door zijn moeder. Zelfs op haar sterfbed oogst hij slechts afwijzing. De relatie met broer Thomas was al even moeizaam. Thomas die het hart van moeder had. Thomas, de man van de wereld, van drank, vrouwen en joie de vivre.
Thomas die zijn leven lang een moeizame relatie had met vader en diens begrafenis in de war stuurde. Thomas, met wie Ruben, hoe tweeslachtig, een liefdevolle relatie probeert te onderhouden, maar die hem tot op hoge leeftijd ontwijkt. Fragmenten uit het gezinsleven komen voorbij. Losjes weeft de auteur herinneringen aan elkaar, tot een familieboek, waarin alle familieleden tevergeefs naar elkaar hunkeren. Tragedie en catastrofe zijn troef maar toch weet Siebelink het catastrofale telkens op zo’n natuurlijke en evenwichtige manier weet in te brengen en zo een ongezond melodrama te vermijden. Margje is heel vakkundig geschreven en blijft zeker door het slot heel lang beklijven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: