De val van Turing

Gelezen door: Bart Verdeyen (642 boeken)

Citaat: "Hij hoorde elk detail in de gang met zo'n zinderende exactheid dat het hem op een betere dag gefascineerd zou hebben. Als een slaapwandelaar liep hij de slaapkamer in; hij zag The Observer en het horloge met het zwarte leren bandje op het nachtkastje liggen en hij legde de halve appel ernaast. Hij dacht aan de maan die scheen achter het schoolgebouw in Sherborne en hij ging op zijn rug op het bed liggen. Hij zag er beheerst uit."

In Adlington Road in Groot-Brittannië vindt een huishoudster het lichaam van dokter Alan Turing. Het lijkt erop dat hij zelfmoord heeft gepleegd door van een vergiftigde appel te eten. De jonge rechercheur Leonard Corell leidt het onderzoek en gaat op zoek naar de achtergrond van Alan Turing. Op die manier maakt de lezer kennis met deze bizarre, geniale wiskundige. Tijdens WOII heeft hij een machine ontwikkeld die de geheime codes van de Duitsers kon ontcijferen. Hierdoor heeft hij een grote verdienste gehad in de redding van zijn land.
Maar Turing heeft een groot probleem. Hij is homoseksueel en in de jaren 50 van de vorige eeuw was zoiets strafbaar in Groot-Brittannië. Hierdoor is hij in een isolement terechtgekomen en totaal ontredderd maakt hij een einde aan zijn leven. Het boek begint veelbelovend. Maar al snel wordt het duidelijk dat dit geen gewone thriller is. De schrijver maakt er een filosofische zoektocht van die heel veel vergt van de lezer. Ik heb me koppig door dit boek blijven worstelen in de hoop op wat meer actie. Maar net zoals in 'Wat ons niet zal doden (Millennium 4)' gebeurde, bleef ik ook hier voortdurend op mijn honger zitten! Het werd dan ook geen prettige leeservaring!!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: