Portret van een onbekend meisje

Gelezen door: André Oyen (3490 boeken)

Citaat: "En mij verbaasde het dat ze in één dag tijd de kans had gezien om te veranderen, nog prachtiger te worden. En hoewel mijn adem opnieuw stokte van verrukte opwinding, was ze me al zo vertrouwd, dat ik het gevoel had dat ik haar al jaren kende. Ze kwam het trappenhuis in gelopen, ging enkele treden naar boven en bleef zo boven me staan dat het zonlicht uit het portiekraam op haar rug viel, en haar haar flikkerde op alsof er levend goud rond haar hoofd straalde, op haar schouders viel, achter haar rug stroomde. Dat alles herinner ik me nog alsof het nu gebeurt – de opwinding, de vreugde, en al die zonneschijn die me jarenlang zou verblinden; het was een tijd waarin het leven me het ene geschenk na het andere gaf, en er, zo leek het wel, niets, helemaal niets voor in ruil vroeg."

De Wit-Russische, al jaren in Antwerpen wonende schrijver Aleksandr Skorobogatov (Grodno, 1963) is een eigentijdse vertolker van dat grote gevoel dat een eerste immense verliefdheid nu eenmaal met zich meebrengt in zijn vijfde roman Portret van een onbekend meisje.Die eerste liefde speelt zich af in de Sovjet-Unie van de jaren zeventig, een grauwe wereld van betonnen flats, waar iedereen elkaar in de gaten houdt. De hoofdpersonen zijn de dertienjarige Sasja en zijn even oude buurmeisje Katia. Sasha en Katia mogen zelf hun toekomst samen helemaal uitgestippeld hebben toch gaan vrienden en familie zwaar en op zijn Russisch druk uitoefenen wanneer ze te weten komen dat Katia zwanger is.

Portret van een onbekend meisje is een mooie maar ook pijnlijke geschiedenis van een eerste, even mooie als destructieve liefde, en tegelijk een harde afrekening met een regime dat mensen breekt, puurheid en onschuld straft en levens verwoest. Skorobogatov betovert zijn lezers met zijn subleme stijl die de jeugdherinneringen van Sasha heel visueel maakt. Skorobogatov weet de armoedige Sovjet-Unie van de jaren zeventig heel beklemmend te beschrijven.

Van het verwaarloosde stadspark uit een provinciestad tot de gevangenisachtige studentenhuizen van hoofdstad Dit prachtige boek maakt ons deelgenoot van een zo mooie eerste liefde, het verlies van de onschuld en de strijd met de ontgoocheling, het verdriet en het naderen van de volwassenheid.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Rusland